Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Ex-världsmästare Mortlach äger!
2010/03/5 GÖTEBORG. Storfavoriten Mortlach sopade banan med sina medtävlare i Malt-VM på västkusten. Whiskyn utsågs ju 2007 till världens bästa sherryfatlagrade whisky och var finalist 2005. En populär vinnare bland de sherrywhiskyfantaster som samlats på Palace Brunnsparken för att ge sig i kast med idel olorosolagrad whisky, tappningar svarta som kaffe. Intressant var att hela startfältet kom från Diageo, utgivna i serien Flora & Fauna, samma etikett fast med olika djur- eller växtmotiv.
– Svårt att se någon som kan hota Mortlach i en trolig final. Vi pratar 90+ i poäng, helt enkelt absolut världsklass. Här fick vi se en skymt av världsmästaren.

Om den andra semifinalplatsen blev det återigen benhårt. När auditoriets röster var räknade låg Dailuaine och Pittyvaich lika med Benrinnes en futtig poäng upp. Juryordförande Aflodals silvermedaljör Dailuaine som med dubbla röster fick 2 poäng gick om och tog sig vidare med en poängs marginal.
– Benrinnes överraskade stort på mig, så här bra har malten aldrig varit. Även Dailuaine fick till det bättre än på länge, aromen ville mer och fick min röst. Benrinnes är mer frodig och raktpå i stilen.

Aflodal fick också vatten på sin kvarn när det gäller Bells gamla sorgebarn. Pittyvaich som var tänkt att göra exakt samma whisky som Dufftown intill men aldrig lyckades och idag jämnats med marken, samt Blair Athol där blenden idag har sin kommersiella hemvist.
– Båda dras med en sturig spritkvaltiet även om Blair Athol rensats upp på senare år. Den var dock i sammanhanget intetsägande. Och Pittyvaich visade verkligen sitt mest eländiga jag, finkligt och vasst skuren.

Och precis som i Malmö lyckades den äldre whiskyn bäst.

VM-provning V: Göteborg 28/4
1. Mortlach 16 år 43% (motiv: and)
2. Dailuaine 16 år 43%
----------------------------
3. Benrinnes 15 år 43%
4. Pittyvaich 12 år 43%
5. Blair Athol 12 år 43%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com