Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Yamazaki bombar skottarna i VM
2010/07/5 NYKÖPING. Japans första maltmakare Yamazaki grundad 1923 gav ingen pardon. Sörmlänningarna gav whiskyn mer än dubbelt så många röster som konkurrerande skottar. Striden om semifinalplats två blev tajtare. Precis som vid sherry-drabbningen i Göteborg var det jämnt mellan tre malter, Linkwood och Glen Moray låg lika och Miltonduff en poäng över. Flest guld-röster av de tre hade Linkwood men Miltonduff övertrumfade med fler silverbläckor. Då lades juryordförande Henrik Aflodals röstsedel fram som listade Linkwood som etta, whiskyn gick om konkurrenterna och knep den andra semifinalplatsen bakom japanen.
– Linkwood är ett suveränt destillat, kommenterar Aflodal. Lätt till karaktären men oerhört begåvad. Denna buteljering besatt en underbar detaljrikedom och snittade på 90 poäng kvalitetsmässigt. Yamazaki kunde inte matcha den prestationen trots en som väntat fruktälskande mun. Miltonduff utmanade smakmässigt men doften knöt sig vilket ju inte räcker till avancemang.

En trend i kvaltävlingarna verkar vara tydliga segrare men hård kamp om andraplatsen. I Västerås förlorade Dalmore silverstriden mot Teaninich med två ynka poäng. De senaste provningarnas tendens att gå på den äldre whiskyn uppåt 15-16 år förkastades här då två 12-åringar gick vidare. Och att provarna förbiser alkoholstyrkans impact är enligt Aflodal oväntat:
– Whisky som ligger på 46% har mer koncentrerad smak och sticker därför ut mer i en blindprovning. Att det inte ger utslag här beror antagligen på att panelen spottar och kan hålla skärpan uppe. Folket ser bortom kraften hos 46orna och mäter höjden i prestationen, höga poäng krävs i samtliga faser, från arom över smak till eftersmak. Ett styvt arbete av Nyköpings-juryn som undvek fallgroparna, whiskyn med bäst kvaliteter gick verkligen vidare.

VM-provning VI: Nyköping 4/5
1. Yamazaki 12 år 43%
2. Linkwood 12 år 43% (Flora & Fauna)
----------------------------
3. Miltonduff 15 år 46%
4. Glen Moray 16 år 40%
5. Ben Nevis 10 år 46%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com