Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Favoriten Balvenie vann enkelt i Mariestad
2010/19/5 MARIESTAD. VM-cirkusen med världsettan Glenfiddich drog till gästhamnen i Mariestad för att tävla. Fashionabla restaurangen Sill & Dynamit var arena för sjöslaget. Vid sin sida hade kändisen välrenommérade brodermalten Balvenie. De båda utmanades av Diageos Dufftown-maffia, Glendullan och Dufftown, med samma namn som staden. Plus tillresta Classic Malts-esset Cragganmore. Tävlingsledare Henrik Aflodal kommenterar uppställningen:
– Det var upplagt för en dubbelseger för familjen Grant, både GF och BAL är snyggt sherry-draperade vilket ju alltid går hem. Eleganta Cragganmore är en stor malt med fina kvaliteter och Glendullan rymmer mycken kraft. Dufftown är dock för klen. Innan start sa jag till folket att Balvenie kommer att krossa konkurrenterna utan pardon.

Tystnaden sänkte sig över församlingen när första whiskyn kom ut. Koncentrationen var på topp och uppmaningen att spotta togs på största allvar. Alla ville vara med till slutet med skärpta sinnen hela vägen. Somliga väntade på sina favoriter men i en blindprovning kommer förväntningar på skam. Hur hittar man Cragganmore eller Glenfiddich när etiketterna saknas?
När det var dags för omröstning visade Mariestadsborna en skrämmande beslutsamhet. Självsäkert pekades två av malterna ut tydligt och klart. Superwhiskyn Balvenie vann en jordskredseger med över hälften av rösterna och anonyma blending-malten Glendullan gillades av en femtedel. På expert Aflodals röstsedel var ordningen densamma:
– Balvenie är omöjlig att gå förbi, pondus och excellence i samma andetag, en av världens stora malter. Whiskyn kommer att utmana Mortlach om sherrytiteln i en trolig final. Glenfiddich räcker inte till, whiskyn är för lätt under sherrydräkten, och behöver mer ek för att bli riktigt bra. Eleganten Cragganmore är fantastisk men alltför blyg i sin framtoning, jag längtar tillbaka till whiskyns kraftfulla dagar. Glendullan bombade på rejält i gommen, ett fruktpiskande svårt att motstå, för mig en självklar tvåa.

Sist blev Singleton of Dufftown. Minnesgoda whiskydrickare minns kanske Singleton of Auchroisk som kom 1986. Nu har namnet återuppväckts fast med olika innehåll i flaskorna beroende på var man bor. Vi européer får vår Singleton från Dufftown, dessvärre alltså en blek uppenbarelse med finklig nos men ekivok smak (som orsakade en del höjda ögonbryn). Amerikanerna får Glendullan och Asien får Glen Ord.

VM-provning VIII: Mariestad 18/5
1. The Balvenie 12 år Doublewood 40%
2. Glendullan 12 år 43% (Flora & Fauna)
----------------------------
3. Glenfiddich 15 år 40%
4. Cragganmore 12 år 40%
5. Singleton of Dufftown 12 år 40%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com