Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Diageo-dubbel igen, Glen Ord & Dalwhinnie vidare
2010/12/5 SKELLEFTEÅ. Västerbottningarna bjöds på en rätt fantastisk whiskyupplevelse med tappningar i toppform. Titeln Highland Crossroads anspelade på två av Skottlands högst belägna whiskyfabriker. Classic Malts-stjärnan Dalwhinnie (327 möh) och Japan-ägda nysatsande singelmalten Tomatin (313). De båda utmanades av blending-malten Glen Ord och Tormore samt nystartade Speyside. Striden om andraplatsen mellan titelmalterna blev stenhård. VM-general Henrik Aflodal beskriver dramat:
– Dalwhinnie imponerade storligen på mig, munnen har väl aldrig varit bättre, sötfruktig som sig bör med ett komplext kryddspel därovan. Men Tomatin var bara två poäng efter i sammanräkningen, sherrybefriade 15-åringen visar vilken känsla destillatet besitter, ren frukteufori. Ack så synd men jag var bara tvungen att välja DW som min tvåa vilket ju förstärkte slutresultatet.

Etta blev överraskande Glen Ord, en malt som nästan uteslutande försvinner ner i blends. Samtidigt en av Skottlands sista självförsörjade destillerier med eget mälteri.
– Glen Ord chockade oss alla med sina gammelestrar, en sorts mastig estrighet som brukar uppstå i samband med ökad oxidering efter långvarig lagring över 30 år. Självklart omöjlig att motstå.

Ord tog över hälften av rösterna och tar alltså med sig Dalwhinnie till semifinal. Även bottenstriden var hård, faktiskt hamnade Tormore och Speyside på samma poäng och delade fjärdeplatsen.

VM-provning VII: Skellefteå 11/5
1. Glen Ord 12 år 43%
2. Dalwhinnie 15 år 43%
----------------------------
3. Tomatin 15 år 43%
4. Speyside 15 år 40%
5. Tormore 12 år 40%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com