Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Ardmore och Connemara vann Malt-VM:s svåraste heat
2010/28/5 FALUN. VM-tävlingarnas hittills vassaste startfält gjorde upp om två semifinal-platser i Falun. Temat var ”Light Peat”, alltså lätt torvrökt whisky. En numera utrotningshotad whiskystil i Skottland eftersom blended-industrin premierar rökfria fyllnadsmalter designade för att smidigt försvinna ner i blends. Det säger sig självt att det enkla greppet att förse en maltwhisky med en sober fond av rök som ej stör ut det övriga aromspelet ger resultat, menar VM-general Henrik Aflodal:
– Den bästa whiskyn är lätt rökig, det är förunderligt att inte fler destillerier med singelmaltambitioner utnyttjar detta enkla knep. Rökfria maltmakare som vill erbjuda sina fans något extra drar hellre på med rejäl rök i ett försök att tappa in på Islay-haussen.

Falu-borna kan ju det här med världsmästerskap, staden är flerfaldig arrangör av skid-VM och en ansökan till 2014 är på gång. Så visst var dalkarlarna värda en mäktig uppställning VM-malter. Med på startlinjen fanns omtyckta Classic Malts-stjärnan Oban. Huvudnummer var de autentiska fastlandsrökarna Benromach och Ardmore. Och två utlänningar utmanade, regerande världsmästare Miyagikyou från Japan och irländska rök-frukt-kalaset Connemara. Inför heatet hade Aflodal svårt att utnämnda någon storfavorit:
– Benromach och Ardmore borde ha gjort upp om segern, ’light peat’ är deras arena. Å andra hade vi med en japansk världsmästare, fast utan rök. Slutresultatet överraskade mig, även om jag själv bidrog till det.

Den elfte deltävlingen blev den avgjort tajtaste, ingen överlägsen segrare kunde koras, istället fördelade sig rösterna jämnt, de två semifinalisterna vann drygt hälften av rösterna. Förklaringen var självklart att whiskyn genomgående höll mycket hög kvalitet, alla sorter rankades som ”exceptionellt bra”, noterar Aflodal:
– När Connemara dök upp i glaset var det bara att kapitulera. Frejdigt rökbolmande Ahlgrens bilar med storslaget sötsimmig fruktmun där röken äter sig in och lägger ut en likörliknande finish på tung svår medicinal rökbas. Hur mycket jag än ville välja Miyagikyou, Benromach eller Ardmore var det omöjligt att välja bort denna 8-åriga super-whisky.

När rösterna räknats stod det 50-46 till Ardmores fördel gentemot Connemara. Då kungjordes Aflodals dubbla guldröst med 6 poängs påslag, Connemara gick om och stannade på 52 poäng. Men Aflodals silver gick till skotten och båda fastnade på exakt samma poäng. Vinnare blev ändå Teachers märkesdestilleri Ardmore i kraft av fler guldmedaljer, 15 mot irländarens 11. Om tredjeplatsen fajtades Benromach och Miyagikyou, och där gick asiaten före med 4 poängs marginal. Av de fem finns alla utom Ardmore på Systembolaget men ryktet säger att den är på väg in. Connemara och Oban har ordinarie listning och Benromach samt Miyagikyou finns i beställningssortimentet.

VM-provning XI: Falun 27/5
1. Ardmore Traditional Cask 46%
1. Connemara 8 år 46%
----------------------------
3. Miyagikyo 10 år 45%
4. Benromach 10 år 43%%
5. Oban 14 år 43%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com