Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Sherry-whisky från Glenfarclas och Macallan vann
2010/31/5 ÅKERSBERGA. Vårens tolfte deltävling i Malt-VM avgjordes i Åkersberga. Nu är halva VM-kvalet i hamn. Totalt ska drygt 130 destillat från 110 destillerier blindprovas av tusentalet svenskar för att vaska fram 48 semifinalister. Vårens sista drabbning hade titeln ”Speyside Clash” och mönstrade två av whiskyregionens bästa malter: världsstjärnan The Macallan mot familjemalten Glenfarclas. Och kampen blev hård mellan de tu. Kvällens tema var sherry så bland utmanarna fanns Tamdhu och Glenallachie. Utan vinfat och från andra sidan jorden hämtades japanska Hakushū.
Tävlingarnas första nollning inträffade denna kväll, ett finkligt måndagsexemplar av Tamdhu förmörkade tillställningen, whiskyn fick inte ett enda poäng i omröstningen. Eftersom Glenallachie inte själva buteljerar sin whisky i standardformat lånades en buteljering in från Elgin-handlaren Gordon & MacPhail, en trevlig men alltför vardaglig historia för att lyckas. Japanen utmanade tappert de glassiga sherrytappningarna men var chanslös i sammanräkningen, dubbelt så många röster hade krävts för avancemang. Glenfarclas segermarginal över Macallan var två extra guldröster, ett utslag juryordförande Henrik Aflodal inte var helt nöjd med:
– Både Glenfarclas och Macallan underpresterade. Bägge saknade sina dofter. GF luktade närapå inget och MC intog storsäljande tumbler-attityd, banalt så det förslår. GF:s långa bullrande oloroso-rika sherrymun övertygade dock. Hakushū hade mångt mer att komma med, japsaren har inte varit så här bra på många år. Utstuderad rökskugga bortom estrarna i nosen och munnen skruvar upp sötman mer än tidigare. Men i likhet med de båda skottarna tappar whiskyn taget mot slutet och lägger sig platt.

Folket föll alltså för de smarriga sherry-aromerna, även om japanen samlade flest silverbläckor vilket tyder på att många i juryn ville se den som tvåa. Men det är guld som räknas och de båda favoriterna gick enkelt vidare till höstens slutspel.

VM-provning XII: Åkersberga 28/5
1. Glenfarclas 15 år 46%
2. The Macallan 12 år 40% sherry
----------------------------
3. Hakushū 12 år 43,5%
4. Glenallachie 16 år 1992 43% (G&M)
5. Tamdhu 40%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com