Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Scapa slog ut Highland Park
2010/09/9 ÖLAND. VM-hösten är igång. Whiskyspots Henrik Aflodal drog till Öland med ett batteri öwhisky. Inte rökig Islay-virre utan de mer rökmodesta Hebrid-malterna. I fokus var Orkneys stjärna Highland Park med grann-panna Scapa. Från Isle of Mull kom Tobermory och i söder hämtades Jura samt Arran.
– VMs mesta ö-race med fyra av Skottlands sex whiskyöar, kommenterar Henrik Aflodal. Med Islay och Skye frånvarande förstod vi att det skulle bli lite rök på bordet. Mer överraskande för ölänningarna var den myckna sherryn.

Öwhisky lagras av tradition på vanlig ek, inte kostsamt sherryträ. Men här rörde det sig inte om den vanliga standardwhiskyn kring 10/12 år, regelverket medger nämligen upp till 16 år så VM-general Aflodal hade lyft nivån ett snäpp:
– Innan provningen hade jag HP som favorit, 15-åringen är en maxad sherry-tappning och vindopad whisky är alltid svår att motstå i blindprovningar. Men allteftersom konkurrenterna sprättades upp fick vi alla svårt att välja. Startfältet mönstrar idel varumärken och konkurrensen är särskilt hård i halvpremium-segmentet vilket gör att till och med ödestillerier numera verkar ta till sherry-knepet.

Sherry-masserade Tobermory och Jura sorterades snabbt bort av både jury och expert. Mulls stolthet har en fulfinklig nos och ostrukturerad mun. Whiskyn sorterar bättre med lite vatten men det räcker inte. Trots all sherry i Jura slår gräset igenom samt ett uns av destillatets metalliska bihang, dessutom är whiskyn överlag tam. Flest guldröster fick istället heatets enda sherry-nollade whisky. Scapa nyttjar bara bourbonfat och bjuder på en hejdundrande fruktgom enligt herr Aflodal:
– Helt enastående fruktkalas, större och bättre än någonsin tidigare. Lamare doft och eftersmak gjorde att jag satte den som trea. Min etta var istället Arran som är värd 92 poäng, en karaktärsfull sherry-dram med rejält tryck i svängarna, imponerande gung, helt enkelt prisvärd lyx. Destillatet har lämnat äppellandet bakom sig, tagit på mörk ekkostym och breddat registret med ett starkvinsdopp.

Futtiga två poäng skiljde Scapa och Arran åt innan Aflodal avlade sin dubbelröst värd 6 poäng, varpå Arran gick ifrån och vann. Highland Park då? Jo Aflodal satte den som tvåa men församlingen dissade kändisen:
– Visst är det mycket sherry i munnen men det är sältan/röken man kommer ihåg. Fast det är i eftersmaken allt händer, oloroso-tung och otåligt expanderande med medicinal rökbotten. Det var nog här whiskyn fastnade, den ”smutsiga” röken irriterade den blinda juryn. HP har skruvat upp röken i flera av sina buteljeringar vilket säkert beror på att man inte har tillräckligt mycket sherry-HP i lager, volymerna galloperar och tvingar bolaget att nyttja mer återanvänd ek i sina blandningar. När den dämpande sherryn avtar släpps röken fri, vilket jag personligen applåderar men dussindrickaren får nog problem framöver. HPs vägvinnande sköna balans tar stryk när whiskyn blir mer oborstat rökig.

Highland Park är därmed sensationellt nog ute ur Malt-VM. Whiskyn tog sig ju till final både 2005 och 2007. Sånt händer i utslagsturneringar. Deltävling nummer 13 blev ödesdiger för hjälten från norr.

VM-provning XIII: Öland 3/9
1. Arran 12 år 46%
2. Scapa 16 år 40%
----------------------------
3. Highland Park 15 år 40%
4. Jura 15 år 40%
5. Tobermory 15 år 46,3%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com