Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Glendronach och Aberlour till sherry-semi
2010/18/9 FALKENBERG. I höstens andra VM-deltävling utmanades Aberlour av en räcka granndestillerier. Från Johnnie Walker-malten Cardhu och J&B-anhängaren Knockando, likaledes belägna i Strathspey, till Glendronach västerut och Glenkinchie söderöver, båda profilerade singelmalter. Aberlour som är en rutinerad och smart tävlingswhisky mötte rätt hårt motstånd. Dock inte från Knockando som räknades ut tidigt. Falkenberg-juryn instruerades att beakta hela whiskyn, från doft över smak till eftersmak. Och ”Knockens” grumligt finkliga nos gavs fingret direkt, trots fint ihopplockad mun med rediga kliv. Men stämningen mattades inte för det, församlingen ägnade sig med stor energi åt fortsättningen som skulle bli klurig. Juryordförande Henrik Aflodal hade innan blindtestet drog igång flaggat för en kamp mellan sherry-dopad malt och klockrent maltsmakande whisky.
– En av mina favoritmalter är Cardhu, en helt sherrybefriad maltwhisky med espri. Glad välkomnande frukteuforisk nos och sopren maltmun där härlig frukt skickligt balanseras av gräs och malt-toner, mot slutet biter eken ifrån. Hela aromspekrat i en malt, få destillat klarar av det.

Men Aflodal fick backning på sitt förstaval. Församlingen förmådde ej väja för den goda sherryn. Ohotad segrare var Glendronach med sin vältrande sherry-gom som enligt Aflodal ”tar för sig med vass fruktsyra och sjungande espresso! En klassisk Oloroso-tappning som aldrig varit bättre.” Klar tvåa blev Aberlours pålitliga 10-åring, ”fortfarande sherry-infuserad men betydligt lättare i handlaget med en närmast luftig mun”. Om tredjeplatsen blev det kamp, Aflodals röst avgjorde till Cardhus fördel gentemot Glenkinchie vars ”sötdopade äppelmun döljer detaljerna men näppeligen räddas av kryddan”. Värt att notera är också att de tre utslagna destillerierna samtliga tillhör Diageo, en svart dag för jätten som ju ändå fått med sig 9 malter vidare hittills.
Därmed är sherrykvalet avslutat, vinfattappningarna gör upp om tre finalplatser i Borlänges semifinalprovning 23 oktober, välkommen dit!

VM-provning XIV: Falkenberg 15/9
1. Glendronach 15 år Revival 46%
2. Aberlour 10 år 40%
----------------------------
3. Cardhu 12 år 40%
4. Glenkinchie 12 år 43%
5. Knockando 12 år 1997 43%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com