Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
The Glenlivet Nàdurra firar med Glengarioch
2010/27/9 KARLSBORG. I rikets reservhuvudstad Karlsborg avgjordes VM-deltävling nr 15. Stadens läge invid Vättern är bedårande och ett trolskt dis hade sänkt sig över sjön och förvandlat det till innanhav. The Glenlivet utmanades av grannarna Tomintoul och Balmenach samt kungliga Royal Lochnagar tvärs över berget mot kusten och Glengarioch uppåt Aberdeen. En märklig drabbning eftersom malterna höll så ojämn klass. Balmenach som kopplades loss från Diageo 1998 har nu drygt 12-årig whisky i lager men ännu ingen egen buteljering, därför kastades en lätt sherrydraperad Gordon & MacPhail-pava in som oförtjänt gavs noll röster. Whiskyn upplevdes som alltför vek och tjänstvillig av Karlsborgsfolket, de ville ha mer action. Tomintoul föbryllade sällskapet med en helt luftfri nos, en kemisk paradox, alkohol luktar ju men denna näsa var helt tom. Munnen dunkade på bättre men blev lite ihålig i refrängen. Ingen bra början, varför är destillerierna i Glenlivets närhet så svagsinta kan man undra. Kväver ikonen all konkurrens? Förkrossande överlägsen var i alla fall originalet, flygplatsernas 48%-iga Nàdurra svepte med publiken, liksom provledare Henrik Aflodal:
– Glenlivet från enkom bourbon-fat sjunger med hög och klar röst, exotisk frukt jagar frenetiskt i gommen innan eken fångar in och bildar kropp/kontrast. Varning för Livetdalens vrålåk i semifinalen.

Åtta av tio församlade valde The Glenlivet som sin favoritwhisky. Om den andra semifinalplatsen blev det jämnt skägg. Royal Lochnagar ledde med en ynka poäng före Glengarioch när Aflodals utslagsröst kungjordes. Hans två silverpoäng avgjorde.
– Glen Garioch är Bowmore-koncernens elitmalt. Den vill vara krånglig för att utmana oss nördar, 12-åringen behöver moduleras en smula med vatten, inte lätt i en blindprovningssituation. Stod jag själv i valet och kvalet men gav Glenlivet mina guldpoäng, den är ju så jublande fruktglad. Tur att vi slapp Lochnagars slätstrukna enfrågemalt, raka motsatsen till Garioch, urtråkig.

VM-provning XV: Karlsborg 24/9
1. The Glenlivet Nàdurra 16 år 48%
2. Glen Garioch 12 år 48%
----------------------------
3. Royal Lochnagar 12 år 40%
4. Tomintoul 14 år 46%
5. Balmenach 16 år 43% (Gordon & MacPhail)

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com