Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Amrut tjusar, Mackmyra överlevde näppeligen
2010/16/10 RONNEBY-OSBY. Nya Världen-whiskyn är med i Maltwhisky-VM för första gången. För fem år sedan var ju vår egen Mackmyra bara barnet, nu fick svensken möta internationellt motstånd i ett rafflande blindtest. Och det blev en riktig rysare uppdelad i två omgångar. Först i Ronneby där blekingarna som en man pekade ut indiska Amrut med sin kluriga frukt och ovana krydda. Klar tvåa med sex poängs marginal blev Mackmyra och Gävle-destilleriet kunde pusta ut. När sedan skåningarna i Osby testade sorterna igen drygade indiern ut sitt försprång men trean Armorik från Frankrike tog in på svensken och båda stannade på samma poäng. Chefsdomare Henrik Aflodals utslagsröst fick avgöra:
– Amrut är outstanding, för mig en intelligent 90-poängare med underbar frukteuforisk mun, eken drar lans halvvägs följt av en säregen fruktsyrlig eftersmak. Alla himlade med ögonen, församlingen försattes nästan i chocktillstånd.

Det handlar ju om ung whisky, från 4-åriga Amrut till 8 år, så man får inte förvänta sig för mycket. Ändå var nivån fantastiskt hög meddelar Aflodal vilket gjorde kampen om andraplatsen benhård:
– Armorik är ett litet konststycke, en uppvisning i fransk elegans och måttfullhet. Levererar en hövolm-trevande mun innan poppig äppelfrukt kommer igång, alltså lik en beskedlig Speyside-whisky fast med annan nerv. I en blindprovning innebär igenkänning hemgång och därmed trygga röster. För mig är dock Mackmyras Brukswhisky snäppet vassare. En kommersiellt utlagd bagatell med personlighet, smarrig exotisk frukt excellerar i munnen med Trocadero och långsint lägereldsrök i refrängen.
– Mackmyra är inne i sin fruktperiod just nu, till skillnad från exempelvis Arran som snurrade runt i Calvados-äpple är registret här mycket bredare. Spännande att följa fortsättningen.

Äldsten i gänget var amerikan och kom fyra. 8-åriga St George har en facinerande bakgrund med en ölbryggare som destillatör gjord i ett fruktbränneri i Kalifornien. Men en pikant färsk fruktmun olik allt annat blev för mycket för juryn. Sist kom Penderyn från Wales. En spritigt designad whisky kokad till 91% som avslutar sina dagar i Madeira-fat för att bli fylligare. Detta exemplar var ovanligt bra men räckte inte långt i konkurrensen.

VM-provning XVII: Ronneby 15/10
1. Amrut Indian Malt 46%
2. Mackmyra Brukswhisky 41,4%
----------------------------
3. Armorik 40% (Bretagne, Fra)
4. St George 43% (Kalifornien, USA)
5. Penderyn 41 41% (Wales)

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com