Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Irländska Tyrconnell triumferar
2010/20/10 OSBY. Irland fick sin egen kvaltävling i Maltwhisky-VM. Irish Challenge i Osby introducerade också en ny sorts whisky. Regelverket föreskriver visserligen 100% maltwhisky men ett intressant avsteg gjordes genom att ta med Redbreast Pure Pot-still whiskey. Som namnet antyder gjord i traditionella kopparpannor fast på ett annat recept som även involverar omältat korn. Whiskey-typen utvecklades på Irland i takt med att whiskey slog igenom globalt i slutet av 1700-talet. Man hade inte tid och råd att mälta all säd utan drygade ut receptet med omältat korn.

Irlands båda maltmakare utmanade den udda Pure Pot-fågeln. Bushmills drog kortaste strået. Deras trippeldestillerade 10-åriga malt är spretig och tunn, i sammanhanget chanslös. Motparten Cooley, uppstickaren startad 1987, kan bättre. Deras 8-åriga Locke’s var dock för lugn, eken pressar ner den glada frukten och anrättningen lyfter inte riktigt. Bättre gick det för flaggskeppsmalten Tyrconnell, ett expansivt fruktkalas gillat av både jurymedlemmar och huvuddomare Henrik Aflodal, whiskeyn vann i utklassningsstil. Om den andra semifinalplatsen blev det hårt, ende skotten, trippelkokade Auchentoshan från Glasgow gav Redbreast en strid, Aflodal rapporterar:
– Var inte nöjd med Redbreast, altlför låga nivåer genomgående, gör vad den ska men alldeles för lite, med hela fatlagret i Midleton till sitt förfogande måste man kunna bättre, skärpning! Tummen upp för Auchentoshan, stringent fruktlinje omhuldad av sherryek, solklar tvåa för mig.

Aflodals två poäng vägde över och skotten vann andraplatsen med en poängs marginal! Tätduon hade klar fördel av sina vinfatstappningar, ett tacksamt knep för att bredda och fylla ut aromspektrat, viktig taktik i en blindprovning.

VM-provning XVIII: Osby 16/10
1. The Tyrconnell 10 år Madeira Cask 46%
2. Auchentoshan Triple Wood 40%%
----------------------------
3. Redbreast 12 år Pure Pot-still whiskey 40%
4. Locke’s 40%
5. Bushmills 10 år 40%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com