Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Bowmore vidare, Benriach skrällslog Caol Ila
2010/22/10 OSBY. Islay-vendettan mellan Bowmore och Caol Ila kom av sig när sensationen Benriach från Speyside sprängde sig in och slog ut en av förhandsfavoriterna. Osby-juryn hade svårt att bestämma sig, rösterna fördelade sig jämnt över startfältet. Caol Ila slogs överraskande om sistaplatsen med Bunnahabhain. Konstigt med tanke på vanligen rökfria Bunnas yxiga röktappning. Whiskyn dras med kola i nosen, mocca slår igenom i munnen och finishen är brutalt rökig. Vattning rättar dock till felen, enligt provningsledare Henrik Aflodal:
– Bunnahabhains Toiteach är en fin rökbagatell med vatten i glaset, passar imagen hos Islays rökfria lady. Märkligt att juryn inte uppmärksammade skickliga Caol Ilas rök-konster. Den här gången snällare än vanligt med ypperliga balanser.

Segern gjordes istället upp mellan två vintappningar. Dels Bowmores ny-klassiska Darkest, 15-åringen med sherry och rök i utsökt förening, dels Benriach med sin PX-finish. En intelligent fastlandsrökare med förmågan att trivas i olika starkvinsmiljöer, särskilt lyckad är destillatets umgänge med efterrättsvinet Pedro Ximénez.
– Benriach är ett fenomen i rökwhiskyvärlden, blender Billy Walker får alltid till balanserna rätt. Synd dock att Caol Ila fick båten, den här versionen är inte spektakulär men oerhört snyggt utlagd med måttfullhet i varje moment.

Vinrök kastas alltså in i den tuffa semifinalen för rökwhisky, där blir det nog svårare, majoriteten startande håller sig undan främmande fatinfluenser och renodlar den goda röken.

VM-provning XIX: Osby 16/10
1. Bowmore 15 år Darkest 43%
2. Benriach 12 år Heredotus Fumosus 46%
----------------------------
3. Caol Ila 12 år 43%
4. Bunnahabhain Toiteach 46%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com