Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Lillebror Hazelburn slår självaste Springbank!
2010/25/10 BREDARYD. Bredaryds Värdshus serverar eget färsköl bryggt i en mikroanläggning i källaren, därtill har man ett av landets vassaste whiskysortiment, handplockat av krögaren Helena Hugo, guidad av säker whiskynäsa. Med andra ord perfekt arena för Springbank Campbeltown Derby, en intern VM-uppgörelse med malter från Kintyre-halvön på Skottlands västkust. Förutom Springbank finns där Glen Scotia, båda kvar sedan 1800-talets storhetsdagar då staden Cambeltown med omnejd dominerade branschen, med 30-talet destillerier Skottlands absoluta whiskycentrum, Speyside övertog rollen först på 1920/30-talen. Springbank-klanen Wright/Mitchell öppnade i mars 2004 Glengyle Distillery där 5-åringen Kilkerran makas. Med i matchen var också Hazelburn, ett trippeldestillat gjort på rökfri malt i samma apparatur som Springbank själv. Och från lågländerna hämtades Bladnoch, inte långt från gränsen till England.

De som fått ovanstående malter i glaset vet att den här matchen ägs av Springbank, whiskyn är ju dubbel VM-finalist. Ändå blir legenden besegrad i kvalet, av sig själv:
– Springbank badar sin 15-åring i sherry, det är bra men kanske för mycket? undrar juryordförande Henrik Aflodal. Juryn vände sig emot allt vin och hämtade hem yngre Hazelburn, en skimrande fruktspirituell singelmalt med himmelsk mun. Storebror är bredare och tyngre men charmen hos efterföljaren är självklar, två diametralt olika stilar, juryn valde sida.

Aflodal stretade emot med SB som etta och HZ som tvåa. Resultatet blev omvänt, en rejäl skräll som naturligtvis repar fasaden hos en av Skottlands mest respekterade maltmakare. Kvällen hade fler överraskningar. Grannen Glen Scotia har precis kommit ut med en ny tappning, en 12-åring fräscht förpackad i smäcker flaska med klart glas. Tidigare kom den i stompig grön butelj som 14-åring, dimmig och knackig med grumlig approach. Aflodal kommenterar:
– Den här tappningen är masserad med sherry och håller huvudet högt även om aromen är lite finkelanstruken. Den feta munnen går på med vickande krydda och bjuder på en lång rökig sorti i klassisk ren Campbeltown-stil, verklig ett lyft!

Ungsporren Kilkerran visade också god vigör, övermåttan söt förstås, whiskyn har inte hittat fram till ungdomsfrukten ännu och frågan är om den ska det, destillatet uppför sig inte som andra ungdomar, menar Aflodal:
– Energin finns där, kryddorna varvar igång halvvägs, annars kompakt kontrollerad, känns färdig redan, ska bli spännande att se vad som händer när alltmer ek läggs på, Springbank-folket ville ha en kraftfull snabbmognande whisky, verkar som om de får det.

Sist i samlingen kommer Bladnoch, vars tappningar är svajiga, ömsom lysande ömsom halvbra. 8-åringen snackade sockerdricka hela vägen, en god bagatell som vägde lätt i konkurrensen. Till semifinal åker Springbank och Hazelburn och där gäller nya förutsättningar, frågan är om nykomlingen orkar stå emot ikonen då? Välkommen till Möckelsnäs i Älmhult 13/11 och påverka!

VM-provning XX: Bredaryd 20/10
1. Hazelburn 8 år 46%
2. Springbank 15 år 46%
----------------------------
3. Glen Scotia 12 år 40%
4. Kilkerran 5 år 46%
5. Bladnoch 8 år 46%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com