Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Yoichi utklassar, Rosebank krånglar sig vidare
2010/28/10 BORÅS. Japanerna har rönt framgångar i Malt-VM genom åren, de har abbonerat på två av tolv finalplatser och regerat den tuffaste tävlingsklassen MALTY (varken extremt rök- eller vinfatsinfluerad whisky). I Borås utmanades två japaner av tre skottar. I fokus stod världsmästaren från 2005, Yoichi. När juryn fick 10-åringen i glasen kändes det i luften, atmosfären förtätades, stum koncentration infann sig, mannarna förstod att ögonblicket var här, kvällens segrare fanns under näsan. Yoichi vann en förkrossande seger med 2/3-delar av rösterna. VM-general Henrik Aflodal instämmer i juryns utlåtande:
– Att vinna ett VM är en delikat prestation. Att bara braka på och veva runt mest av alla är en lyckad strategi i en vanlig blindprovning men när alla gör det i ett finalfält krävs en annorlunda strategi. När jag instruerar juryn är det balanserna som är det viktiga, kvällens bästa whisky måste ha med sig näsa, mun och eftersmak. Fallerar någon del är whiskyn inte den mest högpresterande. I en final är det balanserna som avgör, vissa destillat är mer perfekta än andra, de ligger på gränsen till det tillåtna men är ändå återhållsamma. För att bli bäst i världen ska man tilltala många smakpaletter men ändå vara utstuderad och unik. Yoichi och några destillat till har den förmågan.

På pappret var konkurrensen tuff, två Islay-destillerier fanns med, båda besvikelser. Bunnahabhains nyutkomna uppgraderade standardversion går över gränsen, en överlastad sherrystockad 12-åring.
– Sockerbaserad pralin, frånvaron av färsk frukt är påfrestande, menar Aflodal. Spännande är dock att whiskyn slipper kylfiltrering med sina 46,3%. Snart är det bara storsäljarna som är kvar på 40-43% av rädsla att stöta bort köparna. Men du får ju mångfalt mer tillbaka i smakväg med högre styrka så frågan är när de tvingas följa efter uppåt?

Bruichladdich jobbar hårt med sin ungsprit, förmodligen börjar det äldre lagret från förre ägaren ta slut. Faktum är att nyspriten ännu inte håller måttet, Aflodal suckar missnöjt:
– Egentligen inget att klaga på kvalitetsmässigt men den stora frågan är VARFÖR? Whiskyn är för ung, har inget att säga, ingen berättelse att komma med, inget liv att redovisa. Fullständigt konturlös, bara söt, var är frukten? Whiskyn är förmodligen intressant, fast bara i labbet, en bekräftande ryggdunk att destillatet är på rätt väg men inget någon annan behöver dricka.

Med de båda kändisarna ur spel blev kampen om den andra semifinalplatsen en udda uppgörelse mellan två utdöda destillatörer. Starkast stod länge Karuizawa, en gammal estrig 17-åring som fått dispens för att få med ytterligare en japan (regelverket säger max 16 år). Men Rosebank knappade in med fler silver-röster. Här har vi ett av Skottlands bästa destillat som sorgligt nog stängdes ner 1993. Dagens 12-åring är alltså rejält överårig, vilket märks, whiskyn dalar och är hastigt på väg mot den eviga vilan, nosen är bortdomnad men munnen lever än, enligt Aflodal: ”Komplext aromatisk med bubblande champagne-frukt, finishen är eteriskt spännande och savaräng-savande”. Båda stannade på samma poäng så expertens utslagsröst fick avgöra, Aflodals silverbläcka gick till Rosebank som nu får följa med Yoichi till semifinalen på Möckelsnäs Herrgård 13/11.

VM-provning XXI: Borås 21/10
1. Yoichi 10 år 45%
2. Rosebank 12 år 43% (Flora & Fauna)
----------------------------
3. Karuizawa 17 år 40%
4. Bunnahabhain 12 år 46,3%
5. Bruichladdich Organic 2003 46%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com