Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Laphroaig slog Lagavulin i sista VM-kvaltävlingen
2010/04/11 BORÅS. Sista kvaltävlingen i Malt-VM var Islay-duellen mellan Lagavulin och Laphroaig. Ett prestige-fullt möte med oviss utgång. Segermarginalen var knapp, Laphroaig vann med en rösts övervikt. Juryordförande Henrik Aflodal valde Lagavulin:
– Laggan är i gammal fin form, tungt medicinal med släpiga mastiga estrar, en klassisk Islay-malt som ingen kommer i närheten av stilmässigt.

Utan chans i sammanhanget var ungrök från Welsiska Penderyn och fastlandsmalten Glencadam. Imponerade gjorde rökvarianten från Campbeltown-destilleriet Glen Scotia.
– Intressanta och lärorika rökexperiment som står långt ifrån den arketypiska rökmalten. För att ha någon chans i en blindprovning måste man närma sig Islay-stilen, samtidigt är det lika bra att hitta på något eget eftersom veteranerna därute är svårslagna. Den ungrökwhisky som kommer närmast i prestanda är Kilchoman, alltså det nybyggda destilleriet på just Islay.

I semifinalen för rökwhisky drabbar stjärnorna samman med andra Islay-rökare som Ardbeg och Bowmore samt faktiskt Kilchoman. De tre utvalda finalisterna kommer sannolikt från rökön. För vem tror att någon annan ska kunna avancera. Har Talisker eller Longrow någon chans? Eller Ardmore, Connemara, Benriach?
– På gott och ont ska rökwhisky smaka på ett visst sätt, andra varianter har än så länge liten chans. Men vänta bara några år. Nya idéer och smaker lär slå rot. Inom 5-6 år har vi vant oss, kanske kan en icke-Islay skrälla i Malt-VM 2014?

VM-provning XXII: Borås 21/10
1. Laphroaig Quarter Cask 48%%
2. Lagavulin 16 år 43%
----------------------------
3. Penderyn Peated 46%
4. Glen Scotia 1999 peated cask #518 45%
5. Glencadam 10 år 46%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com