Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Kingsbarn ersätter Ladybank som Fife-destilleri?
2011/03/6 FIFE. Kungadömet Fife kanske ändå får sitt andra maltdestilleri. Daftmill är ju igång sedan flera år. Resolut uppstartat av en bonde som ville förädla och förmera sina grödor. Ett stenkast bort var det tänkt att Ladybank Club of Distillers skulle bygga sitt drömdestilleri. Pengarna vittrade dock bort och projektet dog ut. Nu har Kingsbarn Company of Distillers fått grönt ljus från plankontoret för sitt mikrodestilleri och kafé på gården East Newhall som ligger på Cambo Estate. Mannen bakom projektet är 33-årige Doug Clement med marknadsföring som profession. Udda nog har han rest till Australien för att insupa kunskap hos Tasmanien-entusiasten Bill Lark, själv mikrodestillatör. Målet är en lättrökt fyllig maltwhisky med kraftfull finish.

Del ett är slutförd, pengar är insamlade från investorer. Nu skapas en medlemsklubb med utrymme för mindre pengainsatser. Namnet blir Doos o’ the Doocot. En av byggnaderna rymmer nämligen är gammalt duvslag (doocot), duvorna hölls för äggproduktion. Doo är skotska för duva. Som medlem blir du alltså ”duva” i det nya duvslaget! Förhoppningsvis vill säga, det svåraste återstår ju, att faktiskt bygga stället och sedan orka driva det i mål innan första whiskyn kan säljas. Clement tror på minst 30 000 besökare, närheten till världens mest berömda golfbana St Andrews drar, landsändan attraherar upp till en miljon turister årligen. Och det fina i kråksången är nämligen att Daftmill är ett stängt destilleri som bara tar emot förbokade besök.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com