Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Aflodal blandar till egen whiskyglögg
2011/12/12 SVERIGE. Dufvenkrooks stora nyhet i år är en whiskyglögg. Märket är tvåa på glöggmarknaden i Sverige efter bjässen Blossa och startades 1997 av Hermansson & Co. För att hamna rätt smakmässigt vände man sig till mångåriga whiskyexperten Henrik Aflodal:
– Jag hade faktiskt funderat på att göra en egen whiskyglögg när frågan kom. Jag tackade ja eftersom jag fick fria tyglar samtidigt som Hermanssons målsättning med produkten är ambitiös och långsiktig.
Men det var kort om tid. Först i slutet av augusti gick Aflodal och glöggmakare Jeanette Hermansson in i labbet för att jobba fram produkten. Målbilden var tydlig.
– Personlighet och karaktär är nycklar, menar Henrik Aflodal. Glöggen ska kännas som en whiskyglögg utan att whiskyn dominerar, balans och smakmässigt djup är viktigt men framförallt ska det smaka gott.

Enligt Systembolages regelverk får inte en glögg överstiga 20 vol% alkohol vilket begränsar mängden whisky i flaskan. Dufvenkrooks whiskyglögg innehåller ändå en fjärdedel singelmalt från ett skotskt Highland-destilleri. Modern tradition sorterar in produkterna i två kategorier, vekare vinglögg och vassare starkvinsglögg men en whiskyglögg borde istället rubriceras ”stark glögg”. Dessutom innehåller starkvinsglögg sällan starkvin utan är förskuren med sprit. Dufvenkrooks försök att klassificera whiskyglöggen som Stark Glögg refuserades dock av Systembolaget.
– Sötningen är också intressant, kommenterar Aflodal. Målet var att pressa ner sockerhalten till ett minimum, vår whiskyglögg är förmodligen den ”torraste” glöggen någonsin. Mindre sötma ger en mer vuxen smak.

Whiskyglöggen kommer i en droppformad halvlitersflaska och är den enda glöggen som levereras i lyxig kartong, precis som finare whisky. Försäljning sker via beställningssortimentet och glöggen kan beställas via egna hemsidan: whiskyglogg.se
Arbetet med att ta fram nästa årgång är redan igång, omgärdat av stor sekretess, Aflodal vill orgärna yppa något om planerna.
– Precis som med singelmalt finns tusen vägar att gå i smakmässigt. Redan nu skissar vi på möjliga spår inför 2012. Det enda jag kan säga är att nästa årgång inte kommer att smaka som 2011. Den kommer att bli ännu godare, fast på ett helt annat sätt. Kanske mer whiskykaraktär, förhoppningsvis ännu lägre sockerhalt, möjligen ett nytt vitt vin som partner.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com