Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Premiär för Sveriges andra singelmalt
2012/25/1 VEN. Premiär för Sveriges andra singelmalt. Är kopian bättre än Mackmyras original? Helt annorlunda, istället för Magnus Dandanells spretiga preludium med dramatiska smakkast bjuder Henric Molin på en kontrollerad förstling som i sin alldaglighet både imponerar och känns avmätt. Man undrar ju hur denna 45-procentare smakar direkt från ett vanligt ekfat? Henrik Aflodal har testat nykomlingen och skriver så här i sin recension:

”Omöjligt att spåra åldern på doften som är bred med visst djup, simmigt fruktig med druvig persikoton och bröstsocker, mycket rund. Ingen stor karaktär precis, enkel och vanlig. Oklanderlig och därmed onödigt ospännande, ungwhisky stinker antingen kola eller spretig frukt, denna snok är kontrollerad och sammanhållen. Hur står sig smaken? Gommen lovar gott, rik nektarliknande fruktighet som tar på rejält med syra och sväljer sig själv inpå upploppet. Syran är nyckeln, med lite vatten dras smakförloppet ut och den bitiga syrliga resningen där kryddor hänger på blir tydligare. Utgången låser sig och blir kryddkonfys, bra att ungwhiskyn tappar kontrollen och visar sig mänsklig. Eftersmaken är kartigt torr med mörkare frukt och bränd karamell i botten.
Energin är whiskyns vapen, den tunna askorbinhaltande avslutningen dess svaghet, det är vågat att involvera rödvinsek som framkallar en ovanlig och ofta obehaglig syra i whisky. Självklart är mer ek lösningen men framförallt rakare fatpolicy. Vi vill ju se destillatet i full dager och inte bara skönja konturerna. Öwhiskyn visar gott gry, bättre integration än Mackmyra hade i samma ålder som å andra sidan tog ut svängarna mer och öppet visade sina behag. Mitt råd till Hven är sålunda att släppa lite på tyglarna, lås inte in destillatet i en komplex fatmatris utan låt estrar och aldehyder löpa fritt de kommande åren. Det är bättre att sticka ut mer och utmana än att försöka snickra ihop en färdig produkt redan nu.”Hven Urania 45% lanseras på Systembolaget 1 februari 2012 med varunummer 10113. Whiskyn hämtas ur 15 fat nedlagda 2008, en mix av jungfruek från Amerika och Spanien som använts till korttidslagring av Hven-vodka samt fransk ek som tidigare innehållit rödvin av Merlot- och Cabernet-typ. Totalt ges 4444 flaskor ut.
Vem är Urania? Jo, himlavalvets musa och astronomins skyddshelgon i den grekiska mytologin. På 1500-talet byggde nämligen Tycho Brahe ett observatorium på Ven med detta namn. Flaskan som hämtar inspiration från kemins E-kolv bär enligt Molin på mystiska mytologiska budskap. Och stavningen av ”Hven” ska utläsas H(ea)ven!

Lästips! Invigningen av Hven 4 augusti 2008

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com