Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Lyxwhiskey amerikansk trend
2012/27/8 NEW YORK. Den amerikanska whiskeyscenen förändras. Förutom Kentucky traditionella bourbonfabriker läser vi om maltmakare runtom i landet. Ofta fruktbrännerier som ”fuskar” lite med maltkorn vid sidan av. Gärna ungwhisky a la 3 år eftersom man i dessa kretsar fokuserar på de naturliga aromerna från råvaran. Mer sällan byggs renodlade whiskyanläggningar. Men undantag finns.12 mil norr om New York ligger Hillrock Estate Distillery som satte fyr på pannorna i oktober 2011. Bakom äventyret står fd bankmannen Jeffrey Baker som varit involverad i småskaligt jordbruk de senaste 20 åren. Nu har han tagit steg fullt ut med ’field-to-glass distilling’. Mannen att realisera drömmen är Dave Pickerell, mångårig destillatör på Maker’s Mark i Kentucky. Här görs främst bourbon i en pot still-liknande tingest vars hals är kolonnformad. Majsen tas från omkringliggande gårdar men korn och råg odlas och mältas på plats. Maltgolvet är förmodligen det första efter förbudstiden. En del av malten röks dessutom över torvbrasa. Gamla kartor konsulteras för att hitta torvtäkter. Whiskeyn lagras sedan i sju olika fatstorlekar.

Självklart är redan den första produkten på gång. En solera bourbon som släpps i oktober i New York-trakten. Tack och lov handlar det inte om ettårig whiskey, basen är 40 fat vällagrad bourbon som köpts in. Den egna spriten kommer ur minifat. Allsammans dumpas i ett ”solera-system” som går ut på att en mängd whiskey flyttas till nästa fat i kedjan. Slutligen får produkten en slutputs i 20-åriga oloroso sherry-fat i 36 dagar. Destillatet har ett säreget kryddsting i form av en kanelton som Baker menar kommer från hans åkrar, Hillrocks ’terroir’. I oktober kommer också en singelmalt. Exakt vad det är vill inte Baker avslöja mer än att whiskeyn slutlagras på fat gjorda av fruktträ.

Både Pickerell och Baker gillar detaljer och har tålamod att testa sig fram till nya smaker och superb kvalitet. ’High-end distilleries’ är den senaste trenden i USA. Folk med pengar och passion som vill göra något riktigt bra i liten skala.
-Henrik Aflodal 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com