Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Whiskyproblem för Don Draper i Mad Men
2012/12/9

Du har väl sett ’Mad Men’? Den populära TV-serien utspelas på 60-talet och det röks, dricks och begås äktenskapsbrott. Nu har det uppdagats att huvudpersonen Don Draper under 2009 drack för ofta. Canadian Club-flaskan var alltför vältummad för att se autentiskt fräsch ut i TV-rutan. Producenterna fick panik och ringde Beam Inc (som sedan 2006 äger den kanadensiska storsäljaren). Kuratorn Tish Harcus på firmans arkiv i Canada grävde genast fram en övervintrad låda som skickades över till TV-teamet:
– All whisky i Mad Men kommer direkt från originaldestilleriet Walkerville i Ontario.

Det handlar om gratis produktplacering, handlingen kräver ju att tidens storfräsare spills i glasen (i omåttliga mängder). Försäljningskurvan pekar brant uppåt igen och under 2012 har märket uppgraderats och får mer reklamtid i TV.

Ursprungligen såldes whiskyn av Hiram Walker under det intetsägande namnet Canadian Whisky och smugglades under förbudstiden över Detroit-floden av maffian. När förbudet föll 1934 krävde bourbon-makarna på andra sidan gränsen att konkurrenten skulle skaffa sig ett riktigt namn (Canadian whisky med sin lättare stil hade blivit väldigt populärt). Sålunda myntades ’Canadian Club’ och vips hade Walker fått ett särskiljande varumärke till skänks.

I Sverige går serien i TV9 och sjätte säsongen kommer igen 2013. Bara att bunkra med Canadian Club och vänta.

(Källa: The Globe and Mail)
 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com