Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Bruichladdich blir franskt
2012/22/8

ISLAY. Tänk vad fransoserna är törstiga. Glen Moray ägs av La Martiniquaise. Och Glenmorangie är i händerna på Moët Hennessy. För att inte tala om Chivas Bros med The Glenlivet som slukades av bjässen Pernod. Nästa skotte att hamna i fransk ägo är Islay-legenden Bruichladdich som snappas upp av Rémy Cointreau (affären kungjordes 23 juli men slutförs nu under augusti). Kanske inte konstigt med tanke på störste ägaren Mark Reyniers fablesse för franskt vin, var och varannan utgåva har doppats i franska vinfat! Via Rémy kan skottarna bada loss ordentligt i franska viner. Prischecken lyder på härliga £58 miljoner varav 10 går åt till bolagets skulder. Fransmännen gjorde sig förra året av med champagnen Piper Heidsieck för €412 så kassan är full. Måhända är fler singelmaltförvärv att vänta, likt Moët verkar Rémy Cointreau vara intresserade av premium-märken. Säkert är i alla fall att Bruichladdich kommer att utskänkas i stor mängd i bortre Asien där nye ägaren satsar friskt.

Intressant är att ön Islay nu härbergerar två franska bolag (det andra är Moët med Ardbeg). Kvarvarande ”fosterländska” innehav är brittiska Diageo med Lagavulin och Caol Ila. Laphroaig är amerikanskt med Jim Beam vid rodret. Bowmore tillhör japanska Suntory. Bunnahabhain är mest udda med Trinidad-baserade Angostura som ägare. Sista privatägda ställe är nybyggda Kilchoman med skotten Anthony Wills som huvudägare. Här finns också ett litet svenskt ägarintresse i form av ett 40-tal privatpersoner. Och faktiskt var en svensk involverad i Bruichladdich i starten, en av männen som uppfann mobiltelefonin hos Ericsson satsade en del av sin ”finder’s fee” på whisky. Visst är ägandet lite snett, nog borde svenskar som älskar Islay-malt ha mer att säga till om på ön?

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com