Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Johnnie Walker skrotar två whiskies
2012/04/10

VÄRLDEN. Johnnie Walker vänder blad. Världens största whisky genomgår stora förändringar. Lugn, jättesäljaren Red Label vågar man inte röra. Men Green Label försvinner. Den 15-åriga blandmalten som initierade begreppsförvirringen kring vad en maltwhisky är. Resultatet blev att begreppet Single Malt reglerades för första gången samtidigt som Vatted eller Pure Malt försvann och ersattes med Blended Malt. Maltentusiasterna kippade efter andan, inte ville man dricka blandmalt som låter som blended? Men för branschorganet SWA där de stora blendinghusen styr var det helt naturligt, dessutom hade alla försett sig med en blandmalt med samma namn som den egna storsäljande blenden. Nu tröttnar alltså världsettan på sitt maltpåhäng. Även 18-åriga Gold Label stryks ur rullorna mot slutet av året. Sant är att produkterna liknade varandra stilmässigt och ingen kunde ändå matcha 12-åriga suveränen Black Label så få lär gråta otröstligt.

Ersättarna ska möta marknadens smak bättre. Gamla Gold byter namn till Platinum Label som också är 18 år. Nya Gold Label Reserve saknar ålder på etiketten och har sålts i sydostasien de senaste fem åren. Hjärtat i blenden är nordsjökustmalten Clynelish. Bakgrunden till lappkastet är marknadsundersökningar som förutspår ökat intresse för premium blends på bekostnad av standard-blends. Diageo har aldrig hymlat om att blended Scotch står i fokus, maltwhiskyn har alltid varit ett komplement. Master Blender Jim Beveridge har skapat de två nykomlingarna som en del i en trappa där man börjar med Red och Black för att gå vidare till Gold och Platinum och slutligen lyxvaran Blue.

Kolla in kortfilmen där skådisen Robert Carlyle går jorden runt och bjuder på en exposé av JWs historia.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com