Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Tullamore äntligen hemma igen
2012/29/10 Daniel E Williams gav Tullamore DEW sitt namn.TULLAMORE. Säga vad man vill om irländska kioskvältare som Jameson och Tullamore Dew, de försvarar åtminstone de irländska färgerna mot framförallt Scotch. Den förra är franskägd av Pernod och kollega med både Chivas och Ballantine’s. Den senare är sedan juli 2010 i händerna på William Grant, familjen bakom Grant’s blend och malten Glenfiddich. Nu chockar skottarna omvärlden med beskedet att Irland ska få sitt fjärde riktiga destilleri. Tullamore har vandrat i diasporan sedan 1954 då ortens whiskeyfabrik stängde. Irish Distillers blåste liv i varumärket igen på 1960-talet men tvingades sälja Tullamore av konkurrensskäl med förbehållet att fortsätta leverera högklassig whiskey till blenden. På senare år har Cooley stått för råvaran.
Nu kommer Tullamore äntligen hem när €35 miljoner investeras för att tillverka både pot still- och maltwhisky på plats. Tullamore Dew är tvåa efter Jameson och växer med 15% varje år. Den nya fabriken byggs i Clonminch strax söder om staden. Whiskyn ska göras på källvatten från Slieve Bloom-bergen i närheten. Första spadtaget tas senare i år och över 100 byggjobbare väntas bli sysselsatta under de två år bygget tar. Men redan nu i september öppnar det nya besökscentrat. Totalt får 25 personer jobb när allt är klart.

Destilleriet startades 1829 av Michael Molloy men det var först i slutet av seklet som whiskyn antog dagens namn. Dåvarande chefen Daniel E Williams lånade produkten sina initialer. Spriten krängdes med ett leende: ”Give every man his dew”. Och fransmännen förälskade sig i ”tout l’amour”. Det är bara att applådera William Grant för att de gjuter nytt liv i den irländska whiskeytraditionen!

Flaskorna tvättas ur innan whiskyn fylls på. Interiör från 1930-talets Tullamore.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com