Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Nytt maltdestilleri på Nya Zeeland
2012/04/12

NYA ZEELAND. Kiwi-folket har ju sin egen maltwhisky. Redan 1974 öppnade familjen Wilson Willowbank Distillery och ställde in fyrkantiga stålpannor, ingen koppar alls i sikte. Spriten blev dålig och första blenden ‘45 South’ gjorde destilleriet avskytt på hemmamarknaden. Seagram köpte upp anläggningen på 1980-talet och satte in kondensorer av koppar, spriten förändrades radikalt över en natt. Whiskyn bytte namn till Lammerlaw 1991 men blev aldrig någon hit, därför tystnade destilleriet 1997. Ingen återstart i sikte, nye ägaren Fosters stängde igen 2000 och pannorna försvann iväg till ett romdestilleri på Fiji.
The New Zealand Malt Whisky Co köpte kvarvarande lager på 600 fat och började 2002 sälja ut malten under namnet Milford. Henrik Aflodal testade 10-åringen när det begav sig och blev imponerad:
– Delikat gom i full balans. Grässtart omkullkastas av passionerad frukt, värme och örter från eken bjuder motstånd. Komplext men ändå enkelt.

Nu är det alltså dags för nästa kapitel i den Nya Zeeländska whiskysagan. Företaget rekapitaliserades i oktober 2010 när Tasmanien-baserade affärsmannen Greg Ramsay tillsammans med nio internationella investerade löste ut konkursboet. Kvar i det havsnära lagerhuset i Oamaru på södra ön låg 450 fat. 225 fat 18-24-årig whisky samt 225 fat som är 12 år och uppåt. Idag återstår 360 fat, resten är på väg ut på marknaden. Whiskyn säljs av Woolworths i Australien och på JR’s i hemlandet. Gordon & MacPhail har visat intresse för att jobba med whiskyn i UK. I början av 2012 meddelades så att ett nytt destilleri ska byggas för $1,7 miljoner. Antingen i Oamaru eller Dunedin, där det finns flera vackra äldre byggnader som passar för ändamålet. Vi ser fram emot premiären!

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com