Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Äkta rökig Highland Park för första gången på 200 år
2012/17/12 KIRKWALL. Highland Park gör autentisk Orkney-whisky för första gången på 200 år. Många är vi som önskat se en HP helt gjord på ön med lokalt korn och inte utblandad med fastlandskorn. Nu finns whiskyn i lager. 2011 inleddes ett unikt program där man med hjälp av agronomerna på Orkney College testade att odla tre olika kornsorter i det blåsiga öklimatet. Bäst lyckades Tartan som 2011 gav 50 ton malt som resulterade i 50 refill-fat.
– Tartan kombinerar tillräckligt bra utfall med att kornsorten klarar Orkneys nyckfulla klimat och även fungerar bra att mälta, kommenterar Dr Peter Martin. Dessutom infaller skörden tidigt.

Poängen är att all malt röks i den egna ungen, precis som vanligt från 35 till 50 ppm, men att man sedan också direkt kokar whisky på rökmalten. Vanligen späds ju fenolerna ut med orökt malt från fastlandet. Så den lokala HP-whiskyn blir något helt annat än den betydligt snällare standard-utgåvan. Och lite dyrare att producera eftersom utfallet för den lokala Tartan-malten inte är något vidare, 380-400 liter sprit per tonnage malt utvinns jämfört med 417 liter för vanlig kornmalt. Orkney-röken läggs i en rad olika fat. 60% tappas på återanvänd ek, 40% är 1st fill, varav 4 av 5 fat är sherry och resten 200-liters bourbon barrels (som annars inte förekommer). Under 2012 ska 100 ton från fem gårdar processas. Blir spännande att smaka detta någon gång på 2020-talet.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com