Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Shackleton glömde sin maltwhisky i Antarktis
2012/01/3 ANTARKTIS. 1908 försökte den brittiske äventyraren Ernest Shackleton nå Sydpolen. Illa utrustad tvingades han vända om 160 km från målet och fly kontinenten. Över 100 år senare besöktes en av hans förråd på Ross Island och mykologer rekommenderade städning för att rädda byggnaden från att mögla bort. När isen skrapades bort 2007 upptäcktes tre lådor Mackinlay’s Rare Old Highland Malt whisky som uppenbarligen lämnats kvar av manskapet. De skulle dröja tills 2010 innan konservatorn lyckades frigöra lådorna som via Nya Zeeland togs till Skottland. Varumärkets nuvarande ägare Whyte & Mackay dekanterade med en spruta litegrann av innehållet för att testa. Whiskyn som legat i permafrosten var ovanligt fräsch och Master Blender Richard Paterson karaktäriserar den så här:
– Rökig med mogen ek, söt torkad frukt och kryddiga aromer.
Genast satte Paterson igång med att återskapa smaken med 25 olika maltwhiskies från 1980-talet och senare. Under processen tvingades han revidera uppfattningen att whisky från 1800-talet var robust, rökig och alltför tungrodd för att drickas av vanligt folk.
– Mackinlays maltwhisky visade sig vara överraskande lätt och komplex med färre fenoler än förväntat.
Med andra ord smakade den modernt!

Vad som hände med originalwhiskyn? Jo, efter stränga order från konservatorn grävdes lådorna ner igen, under plankorna i förrådsboden i Antarktis. Något för nästa generation upptäckare att finna. Återstår att se om moralen är lika hög då…

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com