Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Irlands fjärde destilleri heter Dingle!
2012/17/10

DINGLE. Snart puffar Irlands första nybygge på snart 200 år igång. Grundaren av Porterhouse-kedjan med mikrobryggeri och pubar från 1996, Oliver Hughes, ligger bakom projektet. Destilleriet inryms i Old Mill i staden Dingle i Kerry, i sydvästra hörnet av Irland. I sann postmodernistisk anda nyttjas tre pannor och maltwhiskeyn lystrar i framtiden till Dingle Green och Dingle Gold. Kring 2017 väntas första produkten släppas. Skotten John McDougall har konstruerat destilleriet. Med lång erfarenhet av whiskybranschen som chef för bland andra Balvenie, Laphroaig, Springbank reser McDougall världen runt och bygger destillerier. Här i Sverige ligger han bakom Box i Ådalen, mest namnkunnig är Islays Kilchoman.
– Dingle är Europas västligaste stad och mikroklimatet här kommer att addera nyanser till whiskeyn under lagringen, berättar John McDougall. Trippeldestilleringen ger en mjuk sammetslen whiskey som kommer att bli fantastisk!

I väntan på whiskeyn ska en gin produceras med tio botaniska komponenter från Kerry-trakten och en vodka som båda rullas ut i de sex Porterhouse-pubarna på Irland, UK och New York.
– Jag har grunnat på det här i många år. Skottland har massor av destillerier som attraherar turism men vad har vi? Tre ynka destillerier som ägs av globala spritbolag som inte har något med Irland att göra.

Hughes inviterar entusiaster att komma dit och göra whiskey samt köpa ett av de 500 första faten som produceras. Bourbon samt fransk och spansk vin-ek kostar €6100, portvin- och sherrytunnor €6400. För besväret får man titeln ’Founding Father of Dingle’ och en invitation till det årliga partyt. Stället blir litet. Dagligen mäktar man med två hogshead-fat á 250 liter. Vill du koka ihop ditt eget fat? Kolla på www.dingledistillery.ie.


 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com