Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Whisky och soda på japanskt vis
2013/24/6 JAPAN. Whisky och soda är väl en gammal klassiker? Säg den amerikanska film av rang som inte bjuder på whisky med en splash sodavatten från en sifon. Idag är fenomenet mer främmande. Folk nöjer sig med att dricka blends över is eller rent. Samtidigt är just vatten i whiskyn populärare än någonsin, nämligen i maltwhiskykretsar. Där lockas smakerna fram med lite vatten i stark whisky, så kallad ’cask strength’. I Japan klyvs gärna whiskyn med vatten i alla kretsar. Beteendet kallas Mizuwari vilket betyder ”blandad med vatten” och introducerades på 1960-talet av storbolaget Suntory. Huvudkonkurrenten på spritscenen var det traditionella brännvinet shochu som håller sig kring 20-25% så lite vatten i whiskyn gjorde folk tryggare inför det nya.
Mizuwari är ett sätt att få en stark whisky att leva upp genom att tilta smakprofilen en smula. Särskilt användbart är sodavattnet i den starka ’cask strength’-blenden Nikka From the Barrel. Bubblorna och sältan friskar upp whiskyn.

Mizuwari Spike består av 3/4 Nikka From the Barrel och 1/4 sodavatten. Doften lever upp, frisk söt citrus. Mjuk smak, vattnet ökar sötman, intensiv mastig estrighet, samtidigt pärlande. Sent brusande kryddor. Söt god eftersmak, lite torrare med saltstänk, het chili bär länge. Kaxig.

Mizuwari Refresher är mer läskande törstsläckande med 3/5 iskall Nikka From the Barrel (från frysen) och 2/5 sodavatten. Drinken får en lång mild fruktsmak med tydlig sälta, kittlande bubblor. Sent en aning kryddvärme och krämig ek. Ren eftersmak med lätta saltkorn, vagt värmande. Verkligen uppfriskande!

LADDA hem drinkkort som PDF!

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com