Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Diageo bygger ut maltwhiskykapacitet för 1 miljard pund
2014/20/1
Diageos nya maltdestilleri i Alness invid Teaninich som ska göra 13 miljoner liter årligen.

SKOTTLAND. 1 miljard pund plöjs ner i maltwhiskygrenen av Diageo under en femårsperiod. Storbolaget spenderar 30 miljoner pund på sitt redan stora Northern Highlands-destilleri Clynelish. Årliga 4,5 miljoner liter ska bli 9 miljoner när arbetet är klart. Ytterligare ett mäskkar adderas, tio nya jäskar ställs in och antalet pannor dubblas till 12.
– Clynelish är ett speciellt destilleri som producerar whisky med stor karaktär viktig för våra blends, kommenterar Keith Miller, chef för destillering och lagring på Diageo.
Bredvid byggs en bioenergifabrik för att bearbeta avfallet från jäskar och pannor och producera metangas som ska nyttjas som energikälla för destilleriet. Dagens Clynelish-fabrik byggdes 1968 för att efterträda originalet från 1819 som stängde 1983. Pågående investeringar i Northern Highlands omfattar 150 miljoner pund totalt. I dagarna levererades sex nya pannor och tio jäsbyttor till Glen Ord till en kostnad av 25 miljoner pund vilket lyfter årskapaciteten till över 10 miljoner liter. Dessutom ska ett helt nytt destilleri byggas i Alness bredvid Teaninich. Nya fabriken som ännu inte namngivits ska hysa 16 pannor och producera 13 miljoner liter vilket gör industrikomplexet till världens största maltdestilleri. Byggnation inleds 2014 och kommer att kosta 50 miljoner pund. I samma veva investeras 12 miljoner pund för att fördubbla kapaciteten hos Teaninich.
– Vi har tittat på tre olika platser men Alness var bäst lämpad, menar Brian Higgs, chef för maltdestillering inom Diageo.
Dessutom ska Mortlach på Speyside få ett nytt pannhus för 30 miljoner.
– Mortlach är ett av Diageos viktigaste maltwhiskydestillerier som producerar kvalitetswhisky till våra världsledande Scotch-märken, konstaterar Higgs.
Bredvid Glendullan ett stenkast neråt Fiddich-dalen byggs en bioenergifabrik för att processa avfallet från gruppens destillerier vilket kommer att täcka Glendullans energibehov. Tidigare har 40 miljoner pund satsats på att uppgradera Linkwood, Mannochmore, Glendullan, Dailuaine, Benrinnes, Inchgower, Cragganmore och Glen Elgin.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com