Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Premiär för Ådalen-whisky
2014/05/6 STOCKHOLM. Det var stora trumman när Box Destilleri hade världspremiär 4 juni för sin första whisky The Pioneer mitt i huvudstaden. Chefsdestillatör Roger Melander höll hov på Spritmuseum på Djurgården, och anspråken är storslagna:
– Vi vill inte bara komma på pallen utan stå överst. Målet är att göra världens bästa whisky.

Det lilla destilleriet i Ådalen i Västernorrland har ritats av skotten John McDougall men man gör inte whisky i skotsk stil. Det orökta receptet inspireras mer av japansk tradition där estrarna framhävs på bekostnad av malttonerna. Spritutklippet är snävt för att åstadkomma ett rent destillat. Men i rökversionen tar man med mer finkel för att få ett grovare whiskykok packat med fenoler, samtidigt skalas estrarna bort. Här handlar det om att efterlikna den klassiska Islay-stilen. I lagerhusen invid Ångermanälven vilar idag 4686 fat, en majoritet 200-liters bourbon barrels. En extrem miljö där temperaturen sjunker nedåt 20-30 minus på vintrarna för att sommartid närma sig 30 grader. Men i premiärutgåvan handlar det mest om mindre fat. 40-liters ankare ihopsnickrade av bourbon-ek av svenske tunnbindaren Johan Thorslund. Hälften av blandning är orökt whisky på småfat, 35% är rökkoket (med 31 ppm fenoler i malten), också på småfat. 15% har legat på stora bourbontunnor (200 liter) i två år för att sedan få en boost i 100-liters ekfat av svensk kolad nyek.
– Jag vill visa upp destillatet som det är, understryker Melander. Sherryfat är ett enkelt knep för att gömma ungwhisky. Och enbart rökwhisky trollar också bort ungfinklet. The Pioneer är vår Box-whisky i naturligt tillstånd.

Torsdag 5 juni kl 10 släpptes 5000 halvlitersflaskor via Systembolagets webblansering som sålde slut på 6½ timmar. Allt som allt har 6508 buteljer gjorts. Whiskyspots Henrik Aflodal gör tummen upp för den nya Norrlandswhiskyn:
– En ren avskalad dram, skickligt balanserad. Rör sig runt en maltig rökig kärna med en vågat skitig verkstadsgolvsexit. Men mest spännande är renheten, inga särskilda krusiduller och utvikningar. Ljusår från fulsprit och inte mycket ungwhisky i karaktären trots det ärliga fatupplägget. Kommer att mogna fint i större fat.

Destilleriet rekommenderar att man vädrar ut whiskyn en halvtimma i glaset vilket ger en ren sötaktig doft av maltsirap och honung med äppelmarmelad. Aflodal gillade aromen bättre nyupphälld:
– Röken domnar med vädring, direkt från flaskan slingrar sig estrarna mellan parfymslingor med drag av enris och tall. En aromatisk rökig dimension som förvarnar om den elakare händelseutvecklingen i gommen.

Den svenska whiskyindustrin börjar verkligen göra skäl för sitt namn. Strax före jul kom Smögen med sin ursinniga ungrök döpt till Primör. Och i mars i år kom Hvens andra whisky Merak. Båda får högt betyg av Aflodal:
– Nivån på svensk nywhisky är mycket hög vilket är häftigt. Box, Smögen och Hven har extremt höga anspråk och var och en säger sig göra whisky i världsklass. Det har börjat bra och när whiskyn får ligga till sig kommer vi att ha en drös 90-poängare här på hemmaplan.


 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com