Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Speyside satsar på Asien
2014/23/9 Murdoch MacLennan från Clydesdale Bank och Speyside-direktör John McDonough.
Murdoch MacLennan från Clydesdale Bank och Speyside-direktör John McDonough.

GLASGOW. Speyside Distillery vill expandera i Asien. Firman har fått med sig Clydesdale Bank som satsar 4,3 miljoner pund. En miljon används för att utöka whiskyreserven, en fatreserv som idag värderas till 5 milj pund. De senaste 15 månaderna har man investerat i nya friska ekfat. I september 2012 sålde grundarfamiljen Christie ut till whiskyhandlaren John McDonough och HOE International uppbackad av Bank of Scotland. Asien är en del av den nya strategin och firman säljer sin maltwhisky framgångsrik i Taiwan under namnet Spey. Här i Europa får vi än så länge främst Drumguish. 18 man jobbar hemma i Skottland men så många som 50 personer är sysselsatta i Taiwan och ytterligare fem i Kina. De stora drakarna Diageo och Pernod rapporterar om sjunkande försäljning i Kina på grund av informationskampanjer mot omåttligt drickande. Men Speyside tror på Kina:
– Potentialen är enorm för vårt Spey-märke, menar McDonough. Kina är nyckelmarknaden där vi ser en trend för ökat intresse för singelmalt. Kineser reser mer än förr vilket väcker nyfikenhet att lära sig mer om Scotch.
I år förväntas man omsätta 4,7 miljoner pund i regionen, en 8%-ig ökning. Clydesdale Bank verkar villiga att backa upp bygget av ett andra destilleri i Aviemore. Speyside Distillery är känt för sin insats i den skotska TV-serien ’Karl för sin kilt’ där stället gick under namnet Lagganmore.

(Källa: The Herald Scotland)
 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com