Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Buffalo Traces mystiska Warehouse X
2015/10/3 KENTUCKY. Bourbon-industrin växer så det knakar. Till skillnad från skottarna som ju måste vänta 10-12 år på att hinna ifatt med sin skenande singelmaltförsäljning tar det bara jänkarna 4-6 år att gå ikapp med färdiglagrad whiskey. Buffalo Trace Distillery i Frankfort har precis förvärvat 95 hektar mark där man ska bygga nya lagerhus. Dessutom planteras majs och andra grödor som råg och vete som inom några år ska resultera i en egen ’farm-to-table’ bourbon. Dessutom har man lyckats köpa tillbaka lagerhus R, S, T och U som på 1970/80-talen såldes och konverterades till kontorsfastigheter. Numera rullas nyfyllda fat in här. Buffalo Trace ligger i Leestown alldeles invid Kentucky River och hyser 125 byggnader (från 1700- till 2000-talen) på 152 hektar. Frankfort är Kentuckys huvudstad och är trots sin litenhet en turistmagnet. Till destilleriet letar sig årligen över 100 000 besökare, därför inryms ett nytt besökscentrum i en byggnad från 1881 och öppnar i juni 2015.
Fast mest spännande är Warehouse X, ett experiment- lagerhus med fyra separata klimatkammare där man kan styra ”vädret” och se hur förhållandena påverkar lagringen. Första testet är att utsätta faten för naturligt ljus. Ventilation, luftfuktighet och temperatur är desamma men belysningen är full, halv eller ingen i de olika rummen (där vardera 30 fat vilar). Senare ska man testa hur UV-strålning påverkar whiskyn. En 20-årsplan har upprättats med olika experiment och så snart man säkrar pålitliga fynd implementeras dessa metoder i den dagliga produktionen.

Lär dig mer om Buffalo Trace X-warehouse här.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com