Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Aflodals favoritwhisky på Systembolaget
2015/01/4 SVERIGE. Aflodals whisky är särskilt utvalda fat av whiskyexpert Henrik Aflodal. Nu kommer sjätte utgåvan, en 21,5-årig Glengarioch (glenn-GEERii) med det annorlunda namnet WORLD CHAMP GEERIE:
– Alltsedan Glengarioch vann Maltwhisky-VM 2010 har jag letat efter ett fat härifrån. Den här pavan har en härlig fruktrullande smak, äppelskal och druvor och bitande citrus, halvvägs raketliknande kryddmuller, sent sotig rökkänsla. Ovanligt rökig i stilen.

Tidigare har Aflodal buteljerat speciella fat från Laphroaig, Highland Park, Caol Ila och Ben Nevis. Whiskyn kommer alltid vid anpassad fatstyrka, experten har testat fatet på olika nivåer och valt den styrka där han tycker doft och smak är som bäst:
– Glengarioch är för mig en kraft-malt med känsla och intelligens. I det här fatet var smaken fylligare och rundare uppåt 52%, syran bet ej, whiskyn blev för snäll. Ner mot 50% var frukten frejdigare och rätt så bitande. Men vid 51,15% är whiskyn elakast, precis så som jag vill ha min ”geerie”.

Fatet är tappat vid exakt 51,15% men Systembolagets praxis medger bara en decimal så på etiketten på hyllan kommer det att stå 51,2%. Det var 29 september 1993 som maltwhiskyn lades i återanvänt hogsheadfat nr 807 i ett av Oldmeldrum-destilleriets lagerhus. Endast 266 flaskor ges ut av Galatea, priset blir 899 kr. Kan beställas på Systembolaget från 1 april (SB-nr 85779). Alla som köper whiskyn kan registrera flaskinnehav på hemsidan Aflodal.com och får då tre månaders fri tillgång till expertens whiskyarkiv med tusentals recensioner online. Läs mer om World Champ Geerie på Aflodals hemsida.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com