Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Bröderna Teeling startar Dublin-destilleri
2015/09/6 Stephen & Jack Teeling.
Stephen & Jack Teeling

DUBLIN. Bröderna Jack och Stephen Teeling startar nytt destilleri på Irland. Det första i Dublin på 125 år! Fadern John Teeling grundade 1987 Cooley Distillery efter att ha köpt upp insomnade varumärken som Tyrconnell, Kilbeggan och Locke’s bland andra. I januari 2012 gjorde familjen exit när man sålde bolaget till Jim Beam för 95 miljoner USD. Nya destilleriet ligger i Newmarket i centrala Dublin och har kostat 10 miljoner euro. Fronten upptas av ett besökscentrum inklusive kafé och bar samt givetvis en presentshop.
Det var 1782 som förfadern Walter Teeling öppnade ett destilleri på Marrowbone Lane, ett av 37 andra i huvudstaden på den tiden. Den irländska whiskeyindustrin är förhoppningsfull inför framtiden. Undersökningsföretaget IWSR förutspår att kategorin kommer att växa med 60% kommande femårsperiod, under 2016 uppskattas 96 miljoner flaskor Irish whiskey säljas globalt.
– Vi har jobbat hårt för det här de senaste tre åren, säger VD Jack Teeling. Det är en underbar känsla att få återföra whiskeymakartraditionen till Dublin.
Besökare välkomnas till Dublins enda levande destilleri (Jamesons Bow Street Distillery är ju ett museum). Öppettiderna är 9.30 till 17.30 alla dagar i veckan. På Teelings Mill Lane Distillery får man se kornet malas och jäsas samt destilleras i tripla kopparpannor. Whiskymakaren heter Alex Chasko, en mikrobryggare från Portland, Oregon. Varje rundtur avslutas med en Teeling-whisky ackompanjerad av en pre-prohibition cocktail. Eller så uppgraderar man till en provning med brödernas range av singelmalt. Och i Bang Bang Bar kan man ta ännu en drink. Kolla in hemsidan teelingwhiskey.com och åk dit nästa gång du är i Dublin.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com