Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Box lagrar whisky på Islay-fat
2015/24/9

ÅDALEN. Box presenterar idag ett unikt samarbete med ett Islay-destilleri. Vilket får vi aldrig veta.
– Vi får inte berätta vilket det är, kommenterar Jan Groth. Allt jag kan säga är att det ligger på sydkusten.
Det handlar om fatsamverkan. Box erbjuder privatpersoner att lagra den svenska maltwhiskyn på Islay-fat. Och tittar man på kartan är det tre destillerier som kan komma ifråga – Ardbeg, Laphroaig eller Lagavulin. Ryktet säger att det är svenskfavoriten LP. Fast att det kommer att göra whiskyn bättre är väl tveksamt. Box har hittills jobbat med mindre fatstorlekar och mest amerikansk bourbon-ek som sedan kryddas med svensk och ungersk ek. Islay-eken härrör sannolikt från Amerika men är mer sliten eftersom den härbärgerat skotsk whisky innan.
Konceptet är nytt här hemma men inte ute i världen. Penderyn i Wales handlar sedan länge med beg-fat från Skottland och fick en gång av misstag rökfat från Islay. Man testade att lagra sitt rökfria destillat däri och tyckte att det blev så bra att whiskyn fick bli en produkt. Den världsvane kommer kanske att tänka på indiska Amrut och produkten Fusion. Men där handlar det om en mix av indiskt och skotskt korn.
I Box fall är man väl kanske inte ute efter smakeffekten så mycket, rökwhisky av allra bästa sort kokar ju norrlänningarna själva men hysterin kring Islay är förstås fortfarande i fullt sving i detta rökwhiskytokiga land. En Box i Islayfat låter som en hit. 39,25-liters ”ankare” lockar ådalingarna med. För knappa 22 000 kr får man fylla orökt whisky däri, och för ytterligare 1500 kr erbjuds rökdestillatet. Vilket säkert de flesta lär välja även om det orökta ger mer ”effekt” i form av en svag ton av Islay i den färdiga whiskyn (efter ca 4 år). Rökwhiskyn kommer ju bara att smaka Ådalen vilket förvisso inte alls är fy smak.

• Mer info om BOX Islay-fat finns här

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com