Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Tanka bilen med whisky?
2015/14/12

EDINBURGH. Tanka bilen med whisky? Nästan i alla fall. Skotska forskare har lyckats producera biobränsle av avfall från whiskyproduktion. Edinburgh-baserade Celtic Renewables planerar att bygga en anläggning för biobränsle i centrala Skottland för att tillverka bio-butanol – ett avancerat biobränsle som kan jämställas med bensin. Firman ska satsa 11 miljoner pund. Skotske transportministern Andrew Jones menar att avancerade biobränslen kan minska växthusgaserna med 60% jämfört med fossila bränslen:
– Tekniken kan transformera den skotska whiskyindustrin och generera fordonsbränsle till ett värde av £100 miljoner årligen.
Man siktar på transporttyper som i framtiden inte kan drivas av el, som tunga lastbilar eller flygplan. Det forskarna studerat är en bakteriell jäsprocess kallad ABE som producerar aceton, n-butanol samt etanol av stärkelse. Innovationen gjordes redan ett sekel bort men utkonkurrerades av petrokemiska metoder på 1960-talet och glömdes bort. Råvaran är drav från mäskkaret samt pot ale från pannorna. Scotch Whisky Association uppskattar inte minst hållbarhetsaspekten samtidigt som nya jobb skapas. Och det finns gott om råvara. Årligen produceras 750 000 ton drav samt 2 miljarder liter pot ale i Skottland.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com