Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Springbank 10 år överallt
2006/27/4 Redaktör Aflodals butelj, hälsosamt öppnad!SVERIGE. ”Världens dyraste singelmalt” har den kallats. Skottlands sista originalmalt som görs från ax till flaska självständigt av destilleriet i Campbeltown. Det handlar naturligtvis om Mitchells Springbank som fortfarande drivs av grundarfamiljen. Mest häpnadsväckande är att destilleriet envist mältar allt korn för hand, alla andra destillerier i Skottland köper helt eller delvis in malten från stora mälterier (undantaget mikrodestilleriet Kilchoman som faktiskt också mältar egenodlat korn på Islay). De små volymerna driver upp prislappen per flaska. 10-åringen kostade förr 550 kr och gömdes i beställningssortimentet. Nu gör Systembolaget helt om, whiskyn ges Prime Time-status i ordinarie sortiment och priset chocksänks till 439 kr (111 kr lägre). Förklaringen är T2-listningen, den näst högst modulen i Systembolagets tillgänglighetssystem vid sidan av basen (produkter som finns i samtliga butiker). Därmed återfinns 10-åringen i 75 procent av alla butiker.
– Vi har fått 15 000 flaskor från Skottland, berättar Thomas Kuuttanen från importören Symposion. En tredjedel av vad de exporterar. Sverige är alltså Springbanks största marknad. Inte illa för ett land av vår storlek, vi har förbaskat kunniga konsumenter!
Och med lite försäljningsflyt kan Springbank parkera i ordinarie, en himmelsk gåva till det svenska whiskyfolket.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com