Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky
2015/16/12

DANMARK. Diageo investerar i dansk whisky. Genom sitt Distill Ventures-program köper man en minoritetspost för £10 milj i danska Stauning. Pengarna ska gå till ett helt nytt destilleri som kan göra 50 gånger mer whisky än idag – från 15 000 till 750 000 liter! De nio grundarna fortsätter att kontrollera sitt företag.
– De första experimenten att göra en kvalitetswhisky här i Stauning gjordes för 10 år sedan, berättar Alex Højrup Munch. Nu har vi plötsligt fått möjlighet att sälja vår whisky världen över.
I små kopparpannor görs rökig och orökt maltwhisky men också rye whisky. Det nya destilleriet börjar byggas våren 2016 och ska vara klart för uppstart 2018. Tills dess fortsätter man att koka whisky i sitt lilla original-destilleri.
Distill Ventures handlar om att fånga upp lovande projekt som kultiveras genom att tillföra pengar och knowhow men fortsätta låta entreprenörerna själva styra, för att så småningom köpa upp verksamheten helt och hållet. Ungefär som TV-programmet ”Dragon’s Den” alltså. Så här har ju alltid IT-sektorn fungerat där multinationella bolag som Microsoft eller Google växer genom att köpa upp mindre nischade bolag. I spritsvängen finns ju inte den kreativiteten på samma sätt så Diageo måste gå in i ett tidigt skede och hjälpa till att utveckla goda idéer och stötta starka entreprenörer. 2013 gick man in på amerikanska marknaden också med en pott på £175 000. Entreprenörer kan välja mellan Seed- och Growth-programmen beroende på hur långt man kommit i sin egen process. Diageo tar i de flesta fallen 20% av bolagen initialt. Hittills har man investerat i åtta märken i Europa och Asien. Månne någon svensk idé värd att söka pengar?

(Källa: The Spirits Business)
 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com