Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Angel’s share utrotningshotad?
2016/25/1 EDINBURGH. Forskare har hittat ett sätt minska avdunstningen från faten, den så kallade Angel’s share som i Skottland uppgår 1,5-2% årligen. På 25 år kan innehållet i ett fat halveras – massor av pengar som går till väders. Ett forskarlag på Edinburgh Napier University uppmärksammas nu för att ha tagit fram ett ekfat som inte släpper ut ångorna lika lätt. Det är centret för Timber Engineering som lyckats med bedriften.
– Diageo bad oss ta itu med Angel’s share, säger professor Abdy Kermani. Vi har arbetat med befintliga ekfat och förbättrat dessa så pass att förlusten är minimal.
Inga främmande metoder som tätning med lim har applicerats utan forskarna har studerat ”träets beteende” och lyckats hejda och begränsa läckaget av alkohol. Testperioden är på 10 år men hittills verkar resultaten lovande, whiskyn verkar mogna på rätt sätt. Samtidigt har Diageo investerat £10 milj i ett toppmodernt tunnbinderi för att på sikt implementera de nya idéerna.

(Källa: Herald Scotland)
 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com