Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Slaget om världens största whiskymarknad
2006/17/5 INDIEN. Indier gillar whisky, årligen konsumeras 570 miljoner liter, 40 procent mer än vad amerikanerna orkar med. Tänk vilka guldkantade kontrakt skotska whiskyproducenter kunde ha. Så är det inte, indierna dricker hemkokat, bara eliten har råd med ”original-dricka”, skatten är nämligen 525% på importerad whisky. En trea 30-årig Glenfiddich kostar 36 dollar, 3 centiliter Johnnie Walker går lös på 11 dollar. Red Label ligger inom räckhåll för den jättelika medelklassen, som ständigt växer med tanke på de västerländska företagens investeringar i ’call centres’ och andra verksamheter som utlokaliseras till den engelsktalande indiska kontinenten. I väntan på en normalisering av skatten siktar de skotska bolagen in sig på eliten som ändå är talrik.
Den underliggande konflikten är av teknisk art, indierna gör sin whisky på melass (biprodukt vid sockerproduktion) och borde enligt européerna klassas som rom, något indierna bestrider. 90 procent av whiskyn i Indien är melass-baserad. En flaska kostar 200 rupier, skotsk whisky från t ex Glenfiddich kostar 3000 rupier (tio flaskor blir en månadslön). Regeringen matas ständigt med ödesbudskapet att den indiska whiskyindustrin utplånas om strafftullarna för Scotch tas bort. Britterna som faktiskt införde whiskydrickande (och makande) i Indien ligger lågt och bidar sin tid. Under 2004 var exporten till Indien värd 24 miljoner dollar, till USA såldes whisky för 600 miljoner dollar. Britternas envisa budskap är att indisk whisky är undermålig. Bill Lumsden, chefsdestillatör på Glenmorangie, påpekar att ”melass är ett utmärkt jäsbart material som medger alkoholproduktion men knappast rätt aromer”.

(Källa: The Independent)
 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com