Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Är Smokehead en Ardbeg?
2006/11/8 WHISKYSPOT. Lennart Larsson i Norrköping segrade i Whiskyspots sommartävling. Lennarts möte med röksingeln Smokehead kommer här. Det är midsommarafton, lunch har nyss avätits och enligt tradition skall nu whisky intas:

”Vädret bistår oss, vi placerar medhavd dryck under parasollet på uteplatsen. Inne i stugan surrar tjejerna med kaffet och en tillbringare med brunnsvatten kommer ut och ställs på bordet – alldeles immig! Barnen letar mask till metet, sjön är glittrig i solskenet. Det är verkligen njutläge, glasen fördelas och vi börjar med den nye, flaskan går runt och likaså vattnet, det luktas och undras. När vi höjer glasen för att utbringa en skål utbrister brorsan: Den är ju grön!
Så är det faktiskt, whiskyn har en grön färgton. Och gröna av avund må de vara som ej fått uppleva smaken. Vi var fyra gubbar som skildes efter midsommarhelgen med en ny favorit. Mycket smak, rökighet med sötma, en blandning av tjära, mandel och honung. Den går rakt in i hjärtat, suverän. Skulle det bli så att jag är den lycklige vinnaren av grillen så lovar jag att bjuda på mer rökighet nästa midsommar.”
Ja, det får du lov att göra Lennart, grillen är din, en Weber de luxe. Grattis!

Övriga pristagare är Robert Svensson (Växjö), Peter Mellin (Tyresö), Christian Ohm (Västerås), Esbjörn Lindén (Torshälla), Gustaf Högberg (Ludvika), Tony Kristiansson (Uddevalla), Fredrik Carlsson (Lidköping), Lars Bjerninge (Partille), Jonny Svensson (Årsta). En låda Smokehead-glas och en barhandduk kommer med posten.

I diskussionen kring vilket destilleri på Islay som levererat maltwhiskyn till producenten Ian Macleod förekom alla öns whiskymakare (förutom nya Kilchoman). Lennart & kompani tippar Laphroaig, vilket ungefär var tionde gör. Spridningen är stor, en på tio säger också Caol Ila, Bowmore eller Lagavulin. Fast majoriteten tror det är Ardbeg. Daniel Boström i Skellefteå ”slet sitt hår” i jakten på destilleriet och kom fram till: ”Ardbeg Uigeadail som blandats till 43% istället för 54,2%.” Per Bengtsson i Västerås återvände till sitt urdruckna glas och förnam en bränd doft likt ”barndomens bilbanor i pojkrummet, jag gissar på en världsmästare, en Ardbeg.” Peter Mellin i Tyresö hoppas också på Ardbeg, men tror att det är önsketänkande, ”Caol Ila är mer troligt”. Robert Svensson i Växjö säger tvärsäkert Ardbeg, ”Laphroaig och Lagavulin får stå i barskåpet och samla damm ett tag, I’m smoked!”. Lars Vestlund i Borlänge vänder på argumenten och pekar ut Laphroaig, ”Ardbegs rök är mer charkuteri och Lagavulin kämpar på”.
Roland Stilleborn i Linköping än inne på Bruichladdich, närmare bestämt den ruskigt rökiga varianten Octomore, som han i mars smuttade på i lagerhuset, ”rökigheten är musklerna, men fruktigheten tar poäng på tekniken”. Hypotesen föreskriver 4-åriga Octomore i basen och lättare Bruichladdich som utfyllnad.

Ian Macleod själva tiger still. Deras kontrakt med destilleriet ifråga förpliktigar tystnad. Men svensk-lägret har bestämt sig, fyra av tio konstaterar Ardbeg. Sant är att Glenmorangies ö-destilleri säljer 60 procent till blending med förbehållet att inte en droppe får buteljeras som Ardbeg (vilket skulle störa det egna varumärket). Laphroaig är ännu kitsligare gällande sin whisky. Och Lagavulin håller på att bygga upp sitt lager för egna 16-åringen. Bowmore är för vek för uppgiften, nya rökiga Bruichladdich för ung och Bunnahabhain saknar ju helt röken. Kvar blir som vanligt Caol Ila, jätteproducenten av rök till blends som utan skrupler släpper iväg malten för buteljering som singelmalt. Whiskyspots Henrik Aflodal kommenterar spekulationerna:
– Vore det inte Ian Macleod, före detta whiskymäklare med grundmurat rykte och cementerat kontaktnät, skulle jag förkasta Ardbeg. Men med Macleod vet man aldrig, deras övertalningsförmåga är omvittnad…

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com