Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Svenskt korn i skotsk whisky
2006/28/8 SVERIGE. På åkrar i Strängnäs, Södertälje och Örebro växer just nu whiskykorn. Bairds Maltings i Inverness har beställt 3000 ton Makof-korn av Lantmännen. Det kommersiella trummälteriet levererar malt till whiskymärken som Glenmorangie och Ballantine’s. Enligt Lantmännens Per Gudmundsson är svenskt korn bättre än skotskt:
– Östra Sveriges korn är mer proteinrikt än kornet i Västsverige där nederbörden är rikligare, precis som i våta Skottland. Mulljordarna i Örebro mineraliserar kväve mycket länge och kvävet gör att proteinhalten blir högre.
Mer protein betyder större ’yield’, alltså mer whisky.

Det är inte första gången svenskt korn kommer till användning. Normalt sett klarar sig skottarna på eget korn kompletterat med engelskt men importen ökar. Lagen förhindrar (konstigt nog) inte import. Annars är reglerna tydliga, Scotch måste göras och lagras i tre år på skotskt territorium. Men den viktigaste smakgivaren kornet kan alltså komma från utlandet. Den egna korn-lobbyn vill förstås att Scotch bara ska göras på egna råvaror, whiskymakarna å andra sidan vill ha händerna fria att handla där det är billigast.
Förresten, en ”försvenskad” Glenmorangie är inget att hoppas på, även om all svensk-malt sväljs täcks bara en tredjedel av destilleriets årsbehov.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com