Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Ångermanländskt whiskydestilleri
2007/14/2 Thomas Larsson, Jan Sahlén, Anders Jonasson, Per Rydberg, Per och Mats de Vahl. FOTO: Sten Engbom

Box i Marieberg ska bli ett begrepp för alla vänner av den ädla drycken whisky. 15 miljoner kronor ska investeras i världens nordligaste whiskydestilleri i den gamla kraftverksbyggnaden.


Idén om att starta ett whiskydestilleri föddes för två och ett halvt år sedan. Idékläckare var Per de Vahl från Sundsvall. Han är uppvuxen i Kramfors och visste var han ville placera de kopparpannor som behövs för att tillverka en maltwhisky av hög kvalitet: Box kraftverk i Marieberg.
Byggnaden, som tidigare försörjde den stora timmersorteringen i Sandslån med elektricitet, ägs sedan flera år tillbaka av hans bror Mats de Vahl. Han har där förvandlat det forna kraftverket till en konsthall och det natursköna området intill Ångermanälven till en skulpturpark.

Den grupp som bildades för att förverkliga idén har nu kommit halvvägs. All planering liksom konceptframtagning med definiering av varumärket är nu klar.
– Varumärket Box Destilleri, som vi vill utveckla till en kreativ mötesplats, sammanfattas med whisky, konst och kulturarv, deklarerar Per de Vahl.

Box kraftverk i Marieberg. FOTO: Sten EngbomHan syftar då på att Box ligger i en industrihistoriskt intressant miljö där den skotska whiskytraditionen och den konst som finns i området kan mötas. För konsten, med skulpturparken och den närliggande konstnärsateljén Orienten, blir en viktig del i konceptet.
Förutom Per de Vahl består gruppen av hans bror Mats, Jan Sahlén och Per Rydberg som alla tre bor i Marieberg med omnejd. Dessutom deltar whiskyexperten Anders Jonasson från Östersund och lantbrukaren Thomas Larsson från Holms gård i arbetet att förverkliga planerna.
– Vi kommer också i en annan byggnad att förädla korn till malt, berättar Anders Jonasson.

– Ja, och vi ska satsa på ekologiskt odlad korn. Dessutom behövs bra vatten och det har vi ju här, säger Thomas Larsson.
Med i projektet som partner finns skotten John McDougall som är ett aktat namn med 45 år i branschen. Meritlistan inkluderar chefsskap på Laphroaig, Springbank och Balvenie. Numera frilansar han som destilleri-designer och är involverad i snart sagt alla nya destilleriprojekt världen över som Kilchoman, Daftmill och Blackwood i Skottland samt Glenkelley i USA. McDougall har varit på plats i Marieberg och gett tummen upp för idén, godkänt lokaliseringen och lovordat den vackra platsen.

Nästa steg som ska tas är att finansiera projektet som är kostnadsberäknat till 15 miljoner kronor. Då ingår destilleriet med två kopparpannor, nya byggnader och övrig utrustning. Anläggningen som ska byggas har kapacitet av 90 000 liter alkohol per år. Alkohol som i förädlad form ska resultera i en årsproduktion av cirka 140 000 flaskor whisky.
Enligt planerna ska anläggningen vara igång våren 2009. Efter lagring i ekfat ska sedan den första whiskyn kunna avnjutas tre år senare.

KÄLLA: Tidningen Ångermanland & Örnsköldsviks Allehanda. Publicerat med tillstånd.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com