Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Bacardi sugen på Absolut
2007/06/3 SVERIGE. Svenska regeringen vill sälja ut statliga bolaget Vin&Sprit, prislappen ligger på 40 miljarder kronor. Nu meddelar romgiganten Bacardis VD Andreas Gembler via Financial Times att han vill köpa V&S för att komma över Absolut vodka. I slutet av 2006 kontaktade Gembler brevledes regeringen för att visa sitt intresse. Bermudabaserade Bacardis 500 aktieägare från familjen med samma namn firar stora framgångar i USA med nya vodkamärket Grey Goose lanserat 1997 och köpt av Bacardi 2004 för nära 20 miljarder kronor. Vodkan har profilerat sig som lyxartikel med högt pris som främsta säljargument. Med en tillväxt på 50 procent per år passerade Grey Goose 2005 Finlandia som världsfemma. Bacardi-Martini är själva tredje största bolag i spritbranschen och gillar självklart vodka-segmentet som 2006 gick om whiskyn som störta spritsort i världen. Ointagligt störst i branschen är annars Diageo med whiskyn Johnnie Walker som flaggskepp och världsettan Smirnoff på vodkafronten, dubbelt så stor som tvåan Absolut. Amerikanska konkurrensmyndigheter lär därför stoppa en fusion mellan toppvodkorna.

Mest trolig vinnare i en budgivning är tvåan Pernod Ricard som inom loppet av några år slukat såväl Seagram som Allied Domecq, varumärkena heter Chivas Regal och Ballantine’s. Någon egen vodka har man inte, bara distributionsrättigheterna i USA för en annan statsägd kassako, ryska Stolichnaya. Avtalet löper ut 2010 och just nu förhandlar man med ryska staten om en förlängning. Absolut är en godbit som passar perfekt i imperiebygget.
– När försäljningsprocessen formellt inleds av svenska regeringen kommer vi att vara där, säger Pernods VD Pierre Pringuet till Reuters.

Närmast till hands är Jim Beam, där V&S redan är 10-procentig delägare. Gemensamt äger man Future Brands (Beam har 51 procent, V&S resten) som distribuerar Absolut i USA. I resten av världen utom Nordeuropa sköts leveranserna av Maxxium där även Remy Cointreau och Edrington med Famous Grouse och Cutty Sark är delägare. Distributionsavtalen är långvariga och dyra att riva upp, Remy Cointreaus planerade uppbrott 2009 kostar 240 miljoner euro. För en köpare utanför branschen är det bekvämt att distributionsfrågan är löst. Vinner Bacardi eller Pernod Ricard budgivningen blir det kostsamt att föra över produkten till de egna kanalerna.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com