Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Indien öppnas äntligen för Scotch
2007/28/3 INDIEN. Scotch börjar se ljuset i tunneln i Indien. Regeringen böjer sig för det internationella trycket och lovar att ansluta sig till WTOS regelverk. Kritiken hårdnar nämligen, såväl EU som USA och Australien hotar med sanktioner. I toppmötet i Davos förra månaden gjorde EUs kommissionär Felix Mandelson klart för indiske handelsministern Kamal Nath att ärendet anmäls till WTO om inget görs. Straffskatten på upp till 550 procent på importerad sprit börjar sänkas redan i mars för att fasas ut helt till 2012.

Framförallt brittiska whiskybolag tågar nu på allvar in på den stora indiska marknaden. Viktig bricka i det långvariga handelkriget är Whyte & Mackay. Indiske dryckes-tycoonen Vijay Mallya spår förändringar som ofrånkomliga och vill därför köpa det brittiska whiskybolaget för att kunna fylla sina etablerade distributionskanaler med Scotch innan utländska aktörer hinner komma igång. Budet på 473 miljoner pund har dock förkastats, W&Ms ägare Vivian Imerman tros vilja ha 100 miljoner mer. Misslyckas övertagandet av W&M väntas indierna försöka sig på William Grant & Sons med Glenfiddich och Grant’s i portföljen.

Att dominanten Mallya står bakom en harmonisering kan till del förklara regeringens omsvängning i frågan. Den forna kolonin har en enorm potential, trots de orimliga tullarna skeppades 1 miljon lådor Scotch till Indien ifjol. Kina tog bara emot 700 000 lådor utan tullar.


(Källa: The Scotsman)
 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com