Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Fyra sorters Singleton?
2007/01/4 SKOTTLAND. Kommer du ihåg The Singleton? Singelmalten från Auchroisk. Ett modernt destilleribygge från 1974 signerat J&B Rare, raket-blend på amerikanska marknaden. När det var dags att blanda till singelmalten stötte man på problem, den var för lätt. Blendern Jim Milne löste problemet genom att lägga tillbaka whiskyn i tolv månader på nya sherryfat, tidernas första ’cask finish’, även om den inte marknadsfördes som sådan. 12-åringen lanserades med dunder och brak 1986 och etablerade sig som lyxig årgångsmalt i Nordamerika, Japan, Spanien och UK, flerfaldigt prisad. Gäliska Auchroisk (å-THRASK) ansågs för svårt att uttala av engelsktalande. Uttrycket ’singleton’ förekommer vid auktioner för att beteckna enstaka föremål, istället för lotter med flera objekt, sålunda en perfekt beteckning för en unik singelmalt.

För några år sedan drogs varumärket in av ägaren Diageo (Auchroisk finns fortfarande att köpa som tunn 10-åring utan sherryfat i mixen). Nu återkommer Singleton, men utan Auchroisk i faggorna. Innehållet varierar faktiskt beroende på var man köper flaskan. Amerikaner möter en 12-årig Glendullan, vi européer får Dufftown (båda grannar med Glenfiddich på Speyside). Asien ges Glen Ord (bortom Inverness). Whiskyspots Henrik Aflodal kommenterar destillerivalen:
– Jänkarna får mest högklassig whisky, Glendullan är ett spännande destillat. Inte långt efter kommer Glen Ord prestandamässigt. Tunnast och mest lik föregångaren är Dufftown. Jag skulle plocka upp min Singleton på andra sidan jorden.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com