Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Glenmorangie förnyar ’wood finish’
2007/09/10

TAIN. Den som gillar Glenmorangies ’wood finish’-whisky må jubla. Firman utvecklar konceptet som går ut på att stoppa ner färdiglagrad whisky i ny fatmiljö för att vrida till smakprofilen. Den gamla serien läggs ner och ersätts av Extra Matured Range. Glenmorangie droppar Madeira och Burgundy-tappningarna, behåller sherry- och portvinsvarianterna samt adderar en sauternes-finish. Den viktigaste förändringen sker inuti flaskan, styrkan höjs från 43% till 46% samtidigt som whiskyn slipper kyl-filtrering, något Whiskyspots Henrik Aflodal applåderar:
– Just för detaljrika Glenmorangie gör skonsam filtrering underverk. Whiskyn tecknar ut i högdagrarna, den forna kyl-filtreringen klipper av aromspelet och förenklar whiskyn.

Liksom tidigare är det den vanliga 10-åringen som lyfts ur bourbonfaten och läggs på vinek, vinbadningsperioden utökas dock till drygt två år, whiskyn blir alltså 12 år. Flaskornas namn ska spegla ursprunget samt karaktären. Formuleringarna framstår som franska men det finns en gälisk bakgrund. Sherry-tappningen kallas Lasanta som betyder ’passionerad’ och ’värme’ på gäliska. Porteken ger Quinta Ruban där ’Quinta’ är vingården i Portugal och ’Ruban’ är gäliska för ’ruby’. Den franska Sauternes-versionen benämns Nectar d’Or, guld skrivs ’or’ på både gäliska och franska.

I basutbudet lyder numer 10-åringen under namnet Glenmorangie Original samtidigt som 15-åringen fasas ut. 18-åringen döps om till ”Extremely Rare” och en ny 25-åring ska introduceras under namnet ”Quarter Century”. Den mest synbara förändringen är dock upp-hottad flask- och etikettdesign. I Sverige införs den nya regimen undan för undan med start i början av oktober.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com