Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Glengarioch Skottlands äldsta destilleri
2008/16/1 GLASGOW. Att vinna guld i olika sprittävlingar är stort för de flesta whisky-märken. Nu håller den finaste tävlingen av alla på att avgöras – Skottlands äldsta destilleri. Några skeptiska akademiker vid Glasgow University har fått nog av marknadsförarnas vidlyftiga retorik. Forskare vid Scottish Brewing Archive håller på att leta bevis. De har utmanat skotska destillerier att inkomma med handlingar som kan styrka deras påståenden. Arkivist Iain Russel kommenterar: ”Glenturret och Bowmore hävdar båda att de är äldst, Glenturret påstår att destilleriet grundades 1775 och Bowmore säger 1779. Enligt ’Excise’-handlingar grundades Bowmore 1816 och Glenturret två år därpå, långt senare än destillerier som Ardbeg, Oban och Blair Athol.”
Äldst på pappret är Strathisla med 1786 men forskarna har hittat belägg för en äldre granne som aldrig gjort anspråk på titeln, berättar Iain Russell: ”I en artikel i Aberdeen Journal från 1785 noteras spritförsäljning från Meldrum Distillery vilket sannolikt är dagens Glengariochs tidigare namn. Ägarna har hitintills trott att stället grundades 1797.”
Nu är det upp till bevis för de destillerier som vill använda sig av äldste-stämpeln. ”Att krönas till Skottlands äldsta destilleri är den finaste av utmärkelser”, avslutar Iain Russell.

(Källa: Glasgow Herald)
 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com