Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Skeppets svenska whisky utställd
2008/29/1 STOCKHOLM. Under vintern visar Vin & Sprithistoriska Museet i Stockholm en miniutställning om en mytomspunnen svensk – Skeppets whisky. Skeppets Whisky var en helsvensk whisky som tillverkades på AB Vin & Spritcentralens fabrik i Södertälje under några år på 60-talet. Skeppets var en blended whisky med mycket rökig smak. Namnet Skeppets kommer av att man ville anknyta till regalskeppet Vasa som bärgades den 24 april 1961, samma år som Skeppets lanserades.Vad tyckte då folket om ”folkwhiskyn” Skeppets? Nyfikenheten på den svenska whiskyn var till en början stor. Det första partiet på 130 000 liter såldes slut redan efter några veckor. Kritiken lät dock inte vänta på sig. Skeppets ansågs vara alldeles för rökig och ha en oangenäm, frän bismak. En kritisk röst menade att man redan efter ett glas Skeppets hest kvider: ”Gånge denna kalk ifrån mig!” I tidningen Expressen var domen ännu hårdare: ”Inget har mindre att göra med whisky än denna förfärliga dekokt. Vad säger Hälsovårdsnämnden? Och giftstadgan?” Runt mitten av 60-talet upphörde produktionen av Skeppets och 1970 såldes de sista flaskorna på Systembolaget. Tyvärr, säger många idag eftersom det vid den tidpunkten började bli en bra whisky. 1985 lades Södertäljefabriken ner och de två stora pot-stillsen flyttades då till Gärdsbränneriet i Skåne. Den mindre pannan står idag i entrén till Vin & Sprithistoriska Museet. I utställningen får man framförallt se bilder av hur tillverkningen i Södertälje gick till på 60-talet.
Utställningen pågår från 22 januari till 2 mars 2008. Är du i krokarna, gå dit! Mer info på: http://www.vinosprithistoriska.se

(Källa: Vin & Sprithistoriska Museet)
 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com