Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Hven blir Sveriges andra whiskydestilleri
2008/08/5 Hvens wash-panna med spritskåpet i bakgrunden.

VEN. Sverige fick igår sitt andra whiskydestilleri. Henric Molin invigde ett maltdestilleri på Ven, den lilla semesterön mellan Danmark och Sverige:
– Jag älskar ju whisky och har fått prova så mycket men kände att jag saknade något, jag hoppas att Hven ska fylla ut hela smakspektrat.

Projektet har varit igång sedan 2001 då budgeten sattes kring 30-miljonersstrecket. Hittills har 10 miljoner spenderats. Inte bara whisky ska produceras utan även vit sprit som kan säljas omedelbart, pengar som behövs till råvaror för whiskyproduktionen. En rom på sockerbetor planeras, även gin, akvavit och olika fruktdestillat. Whiskyn görs på eget Ven-korn. Allt sker under samma tak, från mäskning, bryggning och destillering till lagring och slutligen buteljering.

Whiskyspots Henrik Aflodal önskar Sveriges nye whiskymakare all lycka i framtiden:
– Jag hoppas vi får se en branschorganisation. Svensk sprit med Absolut i spetsen har gott renommé ute i världen. Tillsammans kan Mackmyra och Hven göra Sverige till en whiskynation att räkna med. Inriktningen på elitsmak är inte alldeles självklar bland nyavärlden-destillerier. Just Sverige har en enorm hemmamarknad för elitistisk specialwhisky.
Flera andra projekt är på gång, mest publikt är Box i Ådalen med skotten John McDougall som konsult. Om några år är Sverige förhoppningsvis en livskraftig whiskyregion.

Läs mer på http://www.hven.com  

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com